Exista mai multe motive pentru care societatile opereaza ca si grup : pe de o parte datorita posibilitatii de a beneficia de goodwill-ul aferent unei societati din grup, iar pe de alta parte datorita unor avantaje fiscale care difera de la o tara la alta.
Standardele de contabilitate care fac referire la problematica gupurilor sunt :
IAS 27 Situatii financiare consolidate si individuale
IFRS 3 Combinari de intreprinderi
IAS 28 Investitii in asociati
Controlul este puterea de a guverna politicile financiare si operationale ale unei entitati cu scopul de a obtine beneficii din activitatea acesteia.
Filiala este o entitate controlata de o alta entitate (denumita parinte).
Parintele este o entitate care detine una sau mai multe filiale.
Un grup este format dintr-o societate parinte si toate filialele sale.
Un asociat este o entitate, inclusiv o entitate necorporativa cum este un parteneriat, in care un investitor detine o influenta semnificativa si care nu este nici o subsidiara si nici o asociatie in participatiune a investitorul.
Influenta semnificativa este puterea de a participa in deciziile financiare si operationale ale unei entitati si nu reprezinta control asupra acestor politici.
Care este tratamentul cerut de IAS –uri in cadrul unor astfel de investitii ?
1. daca investitia este intr-o filiala, atunci criteriul de evaluare este : CONTROLUL, iar tratatementul contabil cerut este : consolidarea
Standardul care se aplica este : IAS 27
2. daca investitia este intr-un asociat, criteriul este : influenta semnificativa , iar tratamentul contabil cerut este in conformitate cu IAS 28
3. daca investitia nu se regaseste nici in categoria 1 si nici in categoria 2, atunci criteriul pentru evaluare este : detinerea in vederea obtinerii unui castig, iar tratamentul contabil cerut este ca si cel pentru o singura companie- conform IAS 39.
IAS 27 solicita ca societatea parinte sa prezinte situatii financiare consolidate in care situatiile sale individuale si ale filialelor sunt prezentate cumulat intr-un singur set.
Exceptii de la intocmirea situatiilor financiare consolidate:
1. Cand societatea mama este la randul ei , in totalitate sau partial, o filiala a unei alte entitati, iar proprietarii ei, inclusiv cei care nu au drept de vot, au fost informati si nu au fost impotriva faptului ca societatea-mama sa nu prezinte situatii financiare consolidate.
2. Instrumentele de capitaluri proprii si de datorii nu sunt tranzactionate pe o piata publica;
3. Entitatea nu este in curs de a emite astfel de instrumente tranzactionabile pe piata publica;
4. Societatea mama ultima sau intermediara publica situatii financiare consolidate