Cota progresiva: ce inseamna, avantaje si dezavantaje

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Discuta referitoare la cota unica vs cota progresiva revine periodic in atentia publicului fiind subiect al unor diverse initiative legislative , de multe ori cu tenta electorala.

Ce reprezinta fiecare din aceste sisteme?

Cota unica (care se aplica in acest moment in Romania) insemna aplicarea aceleiasi cote de impozit indiferent de valoarea venitului care constituie baza de calcul. Cu alte cuvinte, indiferent ca avem o baza de calcul de 1.000 lei sau 1.000.000 lei, aplicam aceeasi cota de impunere.

Avantaje:

-asigura o egalitate a tututor contribuabililor raportat la sistemul fiscal: toti platesc 10% din impozit la stat indiferent de cat venit obtin

-este usor de calculat si implementat in practica

Dezavantaje:

-pentru contribuabilii cu venituri mici suma pe care o datoreaza poate diminua nivelul venitului net pe care il obtin sub un anumit nivel de confort.

In Romania, cota unica a fost introdusa in anul 2005. In prezent aceasta este de 10% (initial fusese 16%-pana in 2016 inclusiv).

Cota progresiva de impunere consta in stabilirea unor cote diferite de impozit , in functie de anumite transe de venit. Ca exemplu un astfel de sistem ar putea fi urmatorul: pentru venitul de pana la 1.000 lei – cota 5%, pentru venitul cuprins intre 1.000 si 10.000 lei -10% , pentru cel cuprins intre 10.000 lei -100.000 lei -15% si pentru ce depaseste 100.000 lei -30%.

Avantaje:

– cei cu venituri mici percep ca fiind un sistem mai corect – cei cu venituri mai mari sa contribuie intr-o masura mai mare la bugetul de stat

Dezavantaje

-este mai complicat de implementat in practica si de efectuat estimari privind impozitele datorate

-poate descuraja trecerea la transe superioare de venit – de exemplu in cazul salariatilor – acestia se pot simti nedreptatiti in cazul in care, daca obtin venituri mai mari ca urmare a cresterii productivitatii vor fi taxati cu o cota mai mare decat cei care nu au performante similare.

-daca ne referim la impozitare muncii, care in Romania deja se afla la un nivel ridicat (10% impozit+25% CAS +10% CASS) s-ar ridica procentul de impunere la cei cu venituri mai mari dincolo de un nivel considerat acceptabil.

La nivelul UE – in majoritatea statelor se aplica cota progresiva.

In momentul de fata nu exista un proiect legislativ publicat de Ministerul de Finante care sa prevada trecerea de la cota unica la cota progresiva. La nivel declarativ, primul ministru Nicolae Ciuca a menţionat că nu se discută despre impozitul progresiv. În momentul de faţă nu există o altă formulă de impozitare dar ca există analize şi studii care se derulează în grupul de lucru înfiinţat la nivelul Ministerului Finanţelor. Pe alta parte, PSD prin Marcel Ciolacu sustine introducerea impozitului progresiv, mentionand intr-o conferinta de presa ca ar trebui sa exista o aliniere cu țările dezvoltate, ori “ încercăm să ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică“. Argumentul acestei afirmatii este legat de existenta exceptarii pentru mai multe categorii, precum angajaţii din agricultură, alimentaţie sau IT.

In sedinta Coalitiei de Guvernare din 23 mai 2022 s-au mai vehiculat urmatoarele:

  • Adrian Câciu (ministru al finantelor, PSD) face mai multe simulări urmand sa prezinte rezultatele studiului.
  • PSD nu doreste o impozitare progresiva clasică, ci deduceri fiscale pentru salariile mai mici, astfel încât salariații cei mai vulnerabili să poată face față creșterii prețurilor.

PSD doreşte introducerea unui impozit progresiv în România, arătând că, în fapt, cota unică nu mai este în România, în urma deciziilor privind exceptarea mai multor categorii, precum angajaţii din agricultură, alimentaţie, IT, etc

Articole similare

Comentariul tau aici