Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In octombrie 2022, Codul muncii a fost completat cu o restrictie referitoare la cumulul de contracte de munca pe care un angajat le poate avea.
Astfel, art. 35 din Codul muncii prevede ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
Codul muncii nu prevede insa cui revine responsabilitatea indeplinirii acestei obligatii.
Printr-un proiect de act normativ inregistrat spre dezbatare la Camera Deputatilor pe data de 25 septembrie 2023 se propune introducerea acestei responsabilitati in sarcina salariatului, prin completarea art. 39 cu prevederea de mai jos:
O alta modificare propusa se refera la art 135 care stipuleaza in prezent ca salariații au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
Prin proiect se propune reducerea acestui termen la 11 ore, in acord cu prevederile Directivei europene 2003/88/CE.
Se mai propune abrogarea art. 148 alin.(5) din Codul muncii, care prevede ca in cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
In expunerea de motive care insoteste propunerea se arata ca fiecare lucrator trebuie sa aiba libertatea de a-si programa concediul functie de cum doreste, chiar si numai cate 3 zile neintrerupte, atat timp cat concediul este agreat/programat cu angajatorul. Masura celor 10 zile de concediu neintrerupt nu aduce beneficii, in anumite situatii, nici angajatorilor dar nici angajatilor. Directia 2003/88/CE nu impune un numar minim de zile consecutive de concediu.
Citeste si:
Salariul minim in constructii 4.500 lei incepand cu 1 octombrie 2023
Si daca se suprapun CIM-urile care este sanctiunea?
In opinia mea…daca legea nu sanctioneaza aceasta abatere reglementarea este inutila.