Cum calculez numarul de zile de concediu de odihna la care am dreptul in 2023?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Va reamintim ca durata minima a concediului de odihna in Romania este de 20 de zile pe an. Zilele la care un salariat are dreptul daca s-a angajat in cursul anului, se calculeaza direct proportional cu perioada lucrata .

Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractual individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.

Conform art. 145 din Codul Muncii, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, concediului de ingrijitor si perioada absentei de la locul de munca se considera perioade de activitate prestata.

Exemplu de calcul:

Salariatul X a inceput activitatea la societatea ABC in data de 03.01.2023 iar la data de 01.03.2023 angajatul doreste sa isi intocmeasca o cerere de concediu de odihna.

La cate zile de concediu de odihna are dreptul pentru cat a lucrat? Presupunem ca societatea a stabilit in regulamentul intern un numar maxim de 21 de zile de concediu de odihna pentru toti salariatii.

Data angajare – 03.01.2023;

Data intocmire cerere de concediu de odihna – 01.03.2023;

Durata concediu de odihna stabilita in R.O.I – 21 zile;

Calcul numar zile de concediu la care angajatul are dreptul:

Vom folosi regula de trei simpla:

X……………………………..21 zile

58 zile……………………365 zile

X = 58 zile * 21 zile/365 zile

X = 3.33 se va rotunji la 3 zile de concediu.

Asadar, pentru perioada lucrata, angajatul are dreptul la 3 zile de concediu de odihna.

Unde:

X – numarul de zile de concediu la care angajatul are dreptul (necunoscuta);

21 zile – numarul de zile maxim de concediu de odihna stabilit in regulamentul intern;

58 zile – numarul de zile calitate de angajat din 03.01.2023 pana in 01.03.2023 (29 zile IANUARIE, 28 zile FEBRUARIE, 1 zile MARTIE);

365 zile – totalul zilelor dintr-un AN.

Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

In cazul in care salariatul, din motive justificative, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care are dreptul per an calendaristic, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care are dreptul la concediu de munca anual.

Articol realizat de Mădălina Raluca Cățănaș

Articole similare

Comentariul tau aici