Este din ce in ce mai evident ca in tipul de societate in care traim, modul in care reusim sa ‘vindem’ proiecte, dar in acelasi timp ‘sa ne vindem’ pe noi este crucial pentru modul in care ne desfasuram activitatea, dar si in viata personala – probabil fiecare dintre noi ne-am dorit, la un moment dat, sau ne dorim chiar acum sa fim mai convingatori, mai persuasivi, atat la locul de munca, cat si in viata personala.
Robert Cialdini (renumit profesor american de markerting si psihologie) este considerat parintele si fondatorul psihologiei persuasiunii, fiind cel care a conceptualizat pentru prima data acest termen si care a fundamentat cele sase legi ale persuasiunii.
Ne propunem acum, in trei episoade sa tratam cate doua dintre aceste principii (in total Cialdini a formulat sase legi ale persuasiunii), pentru a le explica si astfel a invata cum sa fim mai convingatori in relatia cu ceilalti:
1) Principiul reciprocitatii (da-i unui om ceva si automat va simtii nevoia sa iti dea ceva inapoi). Practic principiul reciprocitatii ne invata ca odata ce dam ceva unui om (fie ca ii dam un cadou, il ajutam cu ceva sau pur si simplu ii acordam atentia noastra), persoana respectiva se va simti datoare sa ne dea ceva inapoi.
In baza acestui principiu actioneaza si multe dintre companiile la care suntem clienti si ne trimit felicitari sau mici atentii de ziua noastra sau cu ocazia sarbatorilor – practic, ei stiu ca noi primind ceva ne vom simti datori sa le dam altceva inapoi (in cele mai multe cazuri loialitatea noastra ca si clienti).
Unul dintre exemple preferate ale lui Cialidini legat de principiul reciprociatii este chiar strategia politistul bun/ politistul rau, atat de intalnita in filme – astfel, politistul bun spera ca va obtine informatii acordandu-i ceva martorului (comparativ cu politistul rau, care se isi exagereaza comportamentul negative tocmai pentru a-i scadea asteptarile) – in cazul de fata politistul bun ii acorda martorului ingaduita si intelegere si de cele mai multe ori acesta raspunde cu informatii.
2) Principiul angajamentului, conform caruia o persoana va avea tendinta sa urmeze un anumit comportament daca a declarat public ca va urma respectivul comportament . Tot potrivit lui Cialdini, persoanele care in mod constant actioneaza intr-o maniera diferita de modul cum s-au angajat public, fie sufera de o afectiune psihica, fie au o parere de sine foarte proasta (un self esteem foarte scazut).
Una dintre modalitatile din care putem aplica acest principiu la birou este ca inainte de a cere ajutorul unui coleg intr-un anumit proiect, sa il intrebam ce parere are despre acel proiect – de cele mai multe ori va raspunde un lucru frumos si doar din politete; insa odata ce a aratat / declarat ca ii place un anumit proiect, sansele sa contribuie efectiv la implementarea lui sunt mult mai mari.
Va urma… (in weekendul urmator contzilla.ro va prezenta inca doua principii ale persuasiunii, impreuna cu exemple pentru aplicarea lor)
D-nul secretar de stat de la finante ( din interviu ) : ” … pai 3% din cifra de afaceri zero = 0 ! ”
Deci si dumnealor mai mizeaza pe zero !
Aici nu vorba de oameni, e vorba de guvernul Ponta = “bad cop”. Credeam ca Ponta are contabili in familie, dar din pacate, l-a “plagiat” pe Boc.
Mai neica , ce om sanatos la cap fizic si moral are interes sa influenteze un alt om ? Treaba asta o fac numai cei care au scopuri iar scopurile sint in mare parte imorale . De ce trebuie sa influentez un om ? Ca sa faca ceea ce vreau eu si nu ceea ce vrea el? Un crestin nu actioneaza astfel . Prin urmare astea sint niste tehnici nenorocite care au patruns in Romania mai ales odata cu stainii si cu companiile straine , companii care au scopuri comerciale ce urmaresc profitul . Ori profitul nu se dobindeste decit daca influentezi omul , il determini sa faca ceea ce vrei tu ca sa ai profit din asta . Cei care procedeaza asa persoane fizice si sau juridice din punctul meu de vedere nu trebuie sa existe ( adica firmele sa dispara iar oamenii sa fie trimisi la mina in subteran cu pusca la coaste ).Javrele nu aui ce cauta in societate .