Cum poti sa lucrezi de la distanta in contabilitate?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In ultimii ani contabilitatea a devenit o activitate care a dobandit independenta fata de un spatiu fizic sau de prezenta luna de luna la ghiseele ANAF. Aceasta se datoreaza posibilitatii arhivarii electronice, implementarii de catre ANAF a modalitatilor de transmitere automata a declaratiilor fiscale precum si platilor care se fac prin aplicatiile de internet banking.

Iata mai jos cateva considerente care pot fi luate in calcul atunci cand ne propunem sa lucram la distanta:

  1. Pentru cei care au calitatea de salariat, exista doua posibilitati : munca la domiciliu si telemunca

Munca la domiciliu este reglementata de art. 108-110 din Codul muncii. Sunt considerați salariați cu munca la domiciliu acei salariați care îndeplinesc, la domiciliul lor, atribuțiile specifice funcției pe care o dețin. Acestia își stabilesc singuri programul de lucru, dar angajatorul poate să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă. Spre deosebire de contractele de munca obisnuite, contractul individual de muncă la domiciliu trebuie sa conțina si :

a) precizarea expresă că salariatul lucrează la domiciliu;

b) programul in care angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului său și modalitatea concretă de realizare a controlului;

c) obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la domiciliul salariatului, după caz, al materiilor prime și materialelor pe care le utilizează în activitate, precum și al produselor finite pe care le realizează.

Salariatul astfel incadrat se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege și prin contractele colective de muncă aplicabile salariaților al căror loc de muncă este la sediul angajatorului.

Telemunca ( prin aceasta intelegandu-se forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor) este reglementata prin alt act normativ, respectiv Legea 81/2018.  La fel ca in cazul muncii la domiciliu si telemunca se prevede în mod expres în contractul individual de muncă fie odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou-angajat, fie prin act adițional la personalul existent. Telesalariații isi organizează programul de lucru de comun acord cu angajatorul, conform cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil.

La solicitarea angajatorului și cu acordul în scris al telesalariatului cu normă întreagă, acesta poate efectua muncă suplimentară.

Angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

2.Accesarea aplicatiilor de contabilitate/gestiune – nu mai este dependenta de sediul fix al firmei, prin utilizarea diferitelor aplicatii de conectare remote sau prin instalarea aplicatiei pe un laptop, fapt care asigura mobilitate.

Mai mult decat atat, daca utilizezi aplicatiile SmartBill (Facturare , Gestiune, Contabilitate) – nu mai ai nevoie sa instalezi nimic local, aplicatiile fiind accesibile de pe orice calculator cu acces la Internet.

Aceasta te ajuta in mai multe feluri: actualizarile se fac automat, fara sa fie necesar sa mai instalezi ceva, poti intra in contul firmei de pe orice calculator cu acces la internet, nu mai trebuie sa faci back-up la baza de date.

3.Depunerea online a declaratiilor

Majoritatea declaratiilor se pot depune on-line, prin SPV, fapt care a debarasat activitatea multor contabili de timpul alocat deplasarii la ghiseele ANAF.

Cu toate acestea, exista o parte administrativa legata de gestionarea declaratiilor depuse online, arhivarea recipiselor, pentru fiecare firma in parte.

Daca utilizezi aplicatia ManagerConta de la SmartBill poti beneficia de un ajutor in administrarea firmei de contabilitate, prin automatizarea depunerii declaratiilor, gestionarea recipiselor si interogarea SPV.

4. Plata online a contributiilor, taxelor si impozitelor

Taxele si impozitele pot fi platite prin aplicatiile de internet banking ale bancilor, astfel ca nu mai este necesara deplasarea la banca. Exceptie face Trezoreria care nu detine o modalitate de a efectua online platile. Doar extrasul de trezorerie este disponibil electronic, prin SPV.

Daca utilizezi ManagerConta de la SmartBill, poti genera automat din aplicatie sumele de plata catre buget pentru clientii tai. Sumele sunt extrase de pe declaratiile fiscale.

5. Arhivarea documentelor in format electronic

Arhivarea anumitor documente si registre  in format electronic faciliteaza posibilitatea a de a lucra la distanta in contabilitate – nu mai presupune listarea documentelor, arhivarea fizica.

Daca utilizezi SmartBill Conta, poti sa accesezi oricand documentele online, fie ca este vorba de un registru de casa, de o fisa de cont sau un registru de evidenta fiscala.

SmartBill Facturare si Gestiune permite generarea facturilor si trimiterea automata direct pe mailul clientului, nemaifiind necesara tiparirea si predarea fizica. Mai mult, poti sa configurezi direct din aplicatie textul care urmeaza a fi trimis pe mail clientului impreuna cu factura.

Articole similare

Comentariul tau aici