De cat concediu de odihna beneficiaza angajatii care au fost in somaj tehnic?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Potrivit unui mesaj care a circulat pe facebook, cu privire la numarul zilelor de concediu de odihna la care au dreptul salariatii daca acestia au fost in somaj tehnic sau au primit zile libere pentru supravegherea copiilor, Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Uca, emite urmatoarea opinie:

1.Reducerea duratei concediului de odihna din contractul individual de munca, proportional cu numarul zilelor in care nu au prestat efectiv activitate.

Salariatilor cu somaj tehnic, zile libere pentru supravegherea copiilor si celor carora li s-a redus timpul de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, li se reduce numarul zilelor in care au prestat activitatea

Astfel, conform Codului Muncii este prevazut la art. 52, alin.1, lit. c), in cazul suspendarii contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raporturilor de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a drepturilor de natura salariala de catre angajator, insa pe durata acesteia pot continua sa existe alte drepturi.

Conform art. 144 alin 1, concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

Concediu de odihna se acorda, de regula, pentru refacerea capacitatii de munca in urma activitatii prestate in cursul unui an calendaristic. Chiar daca in Codul Muncii nu se prevede expres, in cazul suspendarii contractului individual de munca potrivit potrivit art. 52, alin. 1, lit, c), durata concediului de odihna se diminueaza proportional cu durata suspendarii activitatii. Art.145, alin. 4 prevede ca perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata. Asta inseamna ca alte perioade in care salariatul nu lucreaza,  nu se considera activitate prestata, ceea ce duce la diminuarea in mod proportional a duratei concediului de odihna.

2. Partile pot conveni ca salariatul sa beneficieze de toate zilele de concediu de odihna ce ii se cuvin, astfel cum au fost stabilite in contractul individual de munca.

3. Pentru zilele libere acordate unuia dintre parinti, pentru supravegherea copiilor, datorita faptului ca nu se supenda contractul individual de munca, durata concediului de odihna nu se diminueaza.

Articole similare

Comentariul tau aici