Declararea veniturilor din inchiriere in anul 2024

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Taxarea si declararea veniturilor din chirii a suferit anumite modificări începând cu anul 2024. Ne referim in acest articol la declararea veniturilor din chirii obținute de persoanele fizice.

Iată ce obligații au persoanele fizice care obtin venituri din chirii in anul 2024:

I. Declararea contractului de inchiriere la ANAF

Contractele de inchiriere se declara la ANAF prin declaratia C168.

Declaratia C168 se poate descarca de aici: 168 – Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune conform cu prevederile OPANAF 2031/17.11.2022

Termenul de depunere este de 30 de zile de la data încheierii contractului.

a) Chirias persoana juridica

Daca chiriașul este persoana juridica, declarația unica se depune doar daca valoarea chiriei depășește plafonul de 6 salarii minime pe economie (6 * 3.300 lei = 19.800 lei).

Persoana fizica nu mai trebuie sa depună declarația unica si pentru impozit fiindcă acesta se retine si se declara de către persoana juridica. Aceasta este o noutate începând cu anul 2024. Declarația se depune doar pentru CASS.

Daca nu se depășește plafonul de 6 salarii nu se depune declaratia unica.

Daca valoarea chiriei este cuprinsa intre 6 si 12 salarii minime pe economie, se datorează CASS la plafonul de 6 salarii minime, adica 10% * 3.300 lei *6 luni = 1.980 lei.

In situatia in care valoarea chiriei este cuprinsa intre 12 si 24 de salarii minime, se datorează CASS la plafonul de 12 salarii minime: CASS = 10%*12*.3.300 lei = 3.960 lei.

Daca valoarea chiriei depășește 24 de salarii minime, atunci se datorează CASS la plafonul de 24 de salarii minime , adică 10%* 24 *3.300 lei = 7.920 lei.

Modul de completare a declaratiei depinde de modul de exprimare a chiriei : in lei sau in valuta.

1.Chirie exprimata in lei

Daca chiria este exprimata in lei acestea se declara doar pe capitolul II estimat al declaratiei unice.

De exemplu, daca in anul 2024 vom incheia un contract de inchiriere in august 2024, pe 4 luni, il vom declara in anul 2024 pe capitolul II estimat, cu suma aferenta chiriei in lei pentru 4 luni.

In anul 2024 nu vom mai declara aceasta suma pe capitolulul I, efectiv realizat pe 2024, fiindca se va dubla suma datorata.

2.Chirie exprimata in valuta

Daca contractele ar fi incheiate in valuta veniturile in valuta s-ar declara in 2024 pe capitolul II estimat, cu suma convertita in valuta la cursul de la data depunerii declaratiei unice, urmand ca in anul 2025 sa se declare si pe efectiv realizat, cu sumele in valuta convertite in lei la cursul mediu anual pe anul precedent.

b) Chirias persoana fizica

Daca chiriașul este persoana fizica se depune obligatoriu declarația unica pentru impozit si pentru CASS, daca se depaseste plafonul de 6 salarii minime.

Atentie! La calculul impozitului pe venitul din chirii se va deduce o cota forfetara de 20%. Astfel, chiar daca impozitul are cota de 10%, dupa aplicarea acestei cote forfetare de 20%, rezultatul este o cota de 8%.

Impozit = 10% * (Chirie – 20% * Chirie) = 8% * Chirie

Venitul brut din chirii reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți.

Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozițiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deținător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.

Si in aceasta situatie, se declara diferit chiriile in lei vs valuta asa cum am prezentat la punctul 1.

Articole similare

Comentariul tau aici