Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 17.05.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Declaratia privind veniturile realizate din Romania (formularul 200) de catre persoanele care au realizat venituri din activitati independente in anul 2016. ”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF.
1.) Intrebare contribuabil: “Contributia pentru sanatate este cheltuiala deductibila?”
1.) Raspuns ANAF: “Contribuţia de asigurări sociale de sănătate este o cheltuială deductibilă. Deductibilitatea o acordă organul fiscal competent, cu ocazia stabilirii venitul net anual impozabil.”
2.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! La o Intreprindere Familiala cu doi sau mai multi membrii se depun atat declaratia 204 cat si declaratia 200? Pana anul trecut am depus doar declaratia 200 pe fiecare membru in parte si nu am primit vreo sesizare legata de declaratia 204. Multumesc!
2.) Raspuns ANAF: “Pentru declararea veniturilor obţinute de o întreprindere familială se depun:
– formularul 204 “Declaraţie anuală de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale”, care se completează și se depune de către asociatul desemnat prin contractul de asociere să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor asocierii faţă de autorităţile publice, până la data de 15 martie a anului următor celui de raportare, pe baza datelor din evidenţa contabilă condusă pentru asociere (pe care îl găsiți la următorul link: https://static.anaf.ro/…/form…/D204_OPANAF_3695_2016.pdf) şi
– formularul 200 “Declaraţie privind veniturile realizate din România” care se completează de către fiecare persoană fizică membră a întreprinderii familiale şi se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.”
3.) Intrebare contribuabil: “PFA cu activitatea suspendata in anul 2016, va depune acum declaratia 200, cu aceleași sume de anul trecut declarate la momentul suspendării?”
3.) Raspuns ANAF: “Da, veţi depune formularul 200 pentru anul 2016, în care veţi declara veniturile totale şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură încasate în anul de raportare.”
4.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua. După ce am completat declarația 200 pe SPV pentru câștigurile din jocurile de noroc online (pariuri sportive) și am o recipisă cu număr de înregistrare este necesar să mai fac ceva?”
4.) Raspuns ANAF: “Bună ziua. După primirea recipisei cu numărul de înregistrare, ca urmare a depunerii Declarației privind veniturile realizate din România prin serviciul „Spațiul Privat Virtual” nu trebuie să mai faceți nimic. Totuși, vă rămâne obligația de vă consulta contul SPV în vederea primirii Deciziei de impunere anuală pentru veniturile realizate de persoanele fizice (formularul 250) aferente anului 2016.”
5.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, in veniturile brute la PFA intra si avansurile facturate si incasate sau doar veniturile. In cazul in care avansurile au fost incasate in 2016 iar in 2017 se emit facturile de regularizare, a caror valoare este zero, in ce an luam in calcul veniturile, in 2016 sau 2017?”
5.) Raspuns ANAF: “În situaţia prezentată de dvs., considerăm că avansurile facturate şi încasate în anul 2016, sunt incluse în venitul brut aferent anului 2016. În rubrica ,,venit brut,, se înscrie suma reprezentând veniturile totale şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură încasate în anul de raportare, atât din activitatea de bază, cât şi din activităţi adiacente, asa cum este prevăzut și în instrucțiunile de completare a formularului 200. Instrucțiunile se regăsesc la următorul link: https://static.anaf.ro/…/form…/D200_OPANAF_3695_2016.pdf “.
Mai multe intrebari si raspunsuri pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sursa: ANAF
Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-