Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
Pentru ca de curand anul 2017 a luat sfarsit, contabilii/economistii sunt ocupati in aceasta perioada cu numeroase activitati privind inchiderea de an. Una dintre activitatile pe care orice contabil ar trebui sa o efectueze atat la sfarsit de luna/trimestru/semestru cat si la sfarsit de an este aceea de detaliere a soldurilor existente in conturile 401 “Furnizori” si 4111 “Clienti”, daca acestea exista.
Detalierea conturilor 401 “Furnizori” si 4111 “Clienti” se refera la intocmirea unor rapoarte, care sa contina fiecare element care compune soldul acestor conturi. Soldul conturilor de furnizori si clienti la 31.12.2017 din balanta trebuie sa coincida cu soldul existent in rapoartele intocmite.
Mai exact, pentru soldul contului 401 “Furnizori” se vor detalia toate facturile de achizitie care nu au fost achitate pana la data de 31.12.2017.
Pentru soldul contului 4111 “Clienti” se vor detalia toate facturile de vanzare pe care entitatea nu le-a incasat pana la data de 31.12.2017.
Avantajele detalierii acestor conturi:
· in cazul unui control (dupa o anumita perioada de timp) vei putea sa iti aduci aminte si sa explici inspectorilor din ce este format soldul respectiv;
· vei putea da remindere clientilor care nu si-au achitat datoriile pana la acel moment;
· vei putea sti exact care sunt facturile pe care inca nu le-ai achitat;
· vei putea sa iti planifici viitoarele cheltuieli in functie de facturile pe care le mai ai de achitat, din sold;
· iti vei putea face o estimare a cash-flow-ului in functie de aceste solduri.
Ce informatii ar trebui sa contina un astfel de raport?
In general, un raport de detaliere a conturilor 401 “Furnizori” si 4111 “Clienti” (facturi nesoldate) ar trebui sa contina cel putin urmatoarele informatii:
· datele societatii pentru care se elaboreaza raportul;
· punctul de lucru;
· seria si numarul facturii;
· date despre parteneri;
· data facturilor;
· scadenta facturilor;
· bunurile/serviciile facturate;
· zilele de intarziere;
· tipul de moneda;
· numarul de zile de intarziere;
· valoarea bazei impozabile;
· valoarea TVA-ului (daca e cazul);
· valoarea cotei de TVA aplicabila;
· valoarea totala a facturii.
Cu solutia financiar contabila si de management al afacerii CIEL V7 poti genera automat aceste rapoarte de detaliere a soldurilor conturilor 401 “Furnizori” si 4111 “Clienti” (facturi nesoldate) astfel:
· Din meniul RAPOARTE facem click pe CONTABILITATE apoi pe RESTANTE TERTI si in cele din urma pe FACTURI NESOLDATE:
· Va trebui sa alegi PERIOADA FACTURII (de la x pana la y) si foarte important, trebuie sa alegi DATA DE REFERINTA (in cazul nostrum, pentru ca este vorba despre detalierea soldului la sfarsit de an 2017 vom alege data de 31.12.2017, apoi se va apasa butonul REINCARCA:
In CIEL V7 poti aplica rapoartelor pe care le generezi numeroase filtre, cu privire la: moneda; parteneri; puncte de lucru ale partenerilor; tipuri de documente; parteneri care aplica sau nu sistemul Split TVA; etc.
Raportul privind facturile nesoldate poate fi exportat cu CIEL V7 atat in format pdf cat si in excel pentru a putea efectua posibile verificari.
Iata un model de raport – detaliere sold generat cu CIEL V7:
Solutia financiar contabila si de management al afacerii CIEL V7 face viata mai usoara oricarui contabil.