Diurna interna vs. diurna externa

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

***Articol actualizat in data de: 10.01.2020

Exista cateva diferente importante in ce priveste modul de calcul al diurnei -pentru intern si pentru extern:

Diurna InternaDiurna externa
Baza legalaHG 714/2018HG 518/1995
Diurna maxima deductibila2,5* 25 lei= 50 leiSe inmulteste cu 2,5 diruna aferenta fiecarei tari din tabelul din HG 518/1995
Mod de acordareDelegarea de o zi sau ultima zi a delegarii in cazul delegatiei de mai multe zile- diurna se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 orePentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda asfel: 50% pana in 12 ore, si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore
Zile lucratoare sau calendaristice?Diurna se acorda pe zile calendaristiceDiurna se acorda pe zile calendaristice
Cand se acorda? Daca delegarea se efectueaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de locul unde se afla salariatulDaca delegarea se efectueaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de locul unde se afla salariatul


Diurna in anul 2020- plafon, reglementari, monografie contabila (sinteza)

Articole similare

10 Thoughts to “Diurna interna vs. diurna externa”

 1. Nicu

  Bună ziua,in cazul meu de sofer profesionist făcând curse intern extern pe extern stau maxim 10 zile,angajatorul imi plătește diurnă doar cand ies din țară pe zilele care le pierd pe românia nu îmi plătește diurna zicand ca am salariu pe ro,e ok?

 2. Cristina Constantin

  Buna ziua. In cazul unei deplasari externe, transportul din Bucuresti catre aeroportul Otopeni cu taxi-ul se deconteaza separat sau intra in diurna?

  1. admin

   In cazul acestei deplasari puteti deconta transportul din Bucuresti catre Otopeni- veti anexa bonul de taxi si il veti mentiona pe decont. Pentru calculul diurnei externe se va lua insa in calcul ora decolarii avionului, nu ora plecarii din Bucuresti catre aeroport.

 3. Anonymous

  Buna ziua, se mai poate acorda diurna daca angajatul beneficiaza de masa pe parcursul delegatiei ? Dar tichete de masa?

  1. admin

   Buna , pe perioada in care angajatul este in delegatie nu poate beneficia de tichete de masa. De asemenea, diurna este destinata sa acopere cheltuielile cu masa , prin urmare, daca se asigura masa, atunci nu se mai acorda diurna.

 4. Anonymous

  Buna ziua, sunt un angajat pe santier, lucrez in afara tarii in Germania, cel putin o luna pe an. As dori sa stiu daca sunt indreptatit sa primesc diurna externa sau nu. Va multumesc

 5. Marin

  Un angajat care pleaca din localitate in delegatie 4 zile, diurna acordata este de 70 lei pe zi. Cum se impoziteaza la angajat ?

  1. admin

   Buna ziua, avem 4 zile * 50 lei diurna deductibila. 4 zile* 20 lei = 80 lei – venit de natura salariala care se impoziteaza asemeni salariului (impozit+contributii sociale).

 6. Diana Tot

  Administratorul unei societati poate primi diurna?

  1. admin

   Buna Diana,

   Da, administratorul este indreptatit sa primeasca diurna. O zi frumoasa!

Comentariul tau aici