Dizolvarea societatilor – termenul zilei

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Dizolvarea oricarei societati trebuie sa fie inscrisa la ONRC si mai apoi publicata in Monitorul Oficial, cu exceptia cazului prevazut la art. 227 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 31/1990 si anume – trecerea timpului stabilit pentru durata societatii.

In cazul SNC, SCS si SRL, asociatii pot decide ca o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.

Prin votul unanim al asociatilor se poate hotara si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati.

In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii.

Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.

Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.

Documentele necesare pentru dizolvarea/lichidarea/radierea persoanelor juridice de la ONRC pot fi gasite la urmatorul link:

https://www.onrc.ro/index.php/ro/dizolvari-lichidari-radieri/persoane-juridice

Articole similare

Comentariul tau aici