Doua date importante pe factura: data emiterii si data scadentei – implicatiile lor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Pentru orice antreprenor este important sa mentioneze pe facturile emise toate elementele necesare atat respectarii cerintelor legale cat si asigurarii tuturor conditiilor favorabile incasarii lor la timp.

Data emiterii

Un element obligatoriu pe factura este data emiterii.

Este importanta:

  • din punct de vedere fiscal pentru declararea corecta in perioada de raportare;
  • pentru calculul datei scadentei (de exemplu-30 de zile de la data emiterii)

Daca utilizezi Smart Bill aceste doua date se pot seta direct din ecranul de introducere a facturilor de vanzare:

Data scadentei

Data scadentei este un element optional, insa necesar atunci cand doresti sa incasezi facturile in termenul agreat. Daca treci data scadentei pe facturi, atunci celui care le primeste ii va fi mai usor sa le inregistreze si sa le programeze la plata.

In Smart Bill poti seta ca data scadentei sa fie si data emiterii – acest lucru face mult mai usoare lucrurile atunci cand facturile pe care le emiti sunt incasate in momentul emiterii.

Data scadentei are importanta atunci cand trimiti notificari direct din aplicatie catre clienti, fiindca data de expediere a emailului de amintire se calculeaza pornind de la data scadentei.

Este important:

  • sa verifici ca data scadentei sa nu fie in timpul unei sarbatori legale, sau in weekend, fiindca in aceste zile nu se deruleaza tranzactii bancare;
  • sa eviti termeni marcati de ambiguitate: de exemplu : ” plata la 30 de zile de la data primirii”, fiindca este foarte greu sa stabilesti si sa demonstrezi data primirii unei facturi;
  • stabileste data scadentei complet: cu zi, luna si an, pentru a evita interpretari nedorite.
  • atentie la facturile scadente in decembrie, sezon de sarbatori cand multe firme isi inchid activitatea -de exemplu in ultimele doua saptamani ale anului.

Pentru un client este important sa gaseasca usor pe factura data emiterii si data scadentei sau termenul de plata.

Daca nu este trecuta data scadentei ci doar termenul de plata, va fi mai complicat pentru un client sa stabileasca data pana la care trebuie efectuata plata si riscul de a gresi este mai mare, cu impact asupra cash-flow-ului entitatii.

De aceea este mai bine sa mentionezi exact pe factura data clara la care factura este scadenta, intr-un loc vizibil, usor de identificat. De asemenea, este bine sa nu incarci factura cu o serie de informatii inutile, tocmai pentru a crea vizibilitate pentru informatiile esentiale.

In Smart Bill, poti sa extragi din rapoarte facturile scadente intr-o anumita zi, astfel vei putea sa faci o planificare destul de exacta a incasarilor.

Articole similare