F168- cerere de inregistrare a contractelor de inchiriere- pdf actualizat 04.01.2023 -instructiuni de completare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

ANAF a actualizat in 04.01.2023 modelul cererii de inregistrare a contractelor de locatiune, conform cu prevederile OPANAF 2031/17.11.2022.

168 – Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune – actualizat în data de 04.01.2023.

Instrucțiuni de completare a formularului „Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune“
Depunerea cererii
Cererea de înregistrare a contractelor de locațiune se completează și se depune de către:
– persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor și care au obligația înregistrării contractului la organul fiscal, potrivit legii;
– locatorii care solicită înregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele și modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.
Cererea se depune, direct sau prin împuternicit, la registratura organului fiscal competent, prin poștă cu scrisoare recomandată sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, după caz, la termenele stabilite de legislația în vigoare.
Cererea se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute de formular. Un exemplar al cererii, însoțit de copia contractului de locațiune, se depune la organul fiscal competent și un exemplar se păstrează de contribuabil.
Organul fiscal competent este:
a) organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică rezidentă are domiciliul fiscal, potrivit legii;
b) organul fiscal în a cărui rază teritorială se află bunul imobil care face obiectul contractului de închiriere, în cazul persoanelor fizice nerezidente/organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al împuternicitului, după caz, pentru persoanele fizice nerezidente;
c) organul fiscal în raza căruia se face constatarea închirierii bunului mobil, conform dispozițiilor legale fiscale, în cazul persoanelor fizice nerezidente;
d) organul fiscal în a cărui evidență este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții locatorul persoană juridică/altă entitate fără personalitate juridică.
ATENȚIE!
Dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar persoană fizică are obligația depunerii cererii la organul fiscal competent, în vederea înregistrării contractului de închiriere, potrivit legii.
Completarea cererii
Caseta „Anul“ – se completează anul calendaristic în care se depune cererea.
Caseta „Cerere rectificativă“ – se completează cu X în cazul cererilor rectificative.
Casetele „Modificare/Încetare“ – se completează cu X în cazul mențiunilor privind modificarea sau încetarea contractului de locațiune.
Secțiunea A „Date despre locator“
Subsecțiunea a. „Date de identificare a locatorului“
Caseta „Denumire/Nume și prenume“
Se completează cu numele și prenumele persoanei fizice care obține venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal. În cazul locatorilor, persoane juridice și alte entități fără personalitate juridică, se înscrie denumirea locatorului.
Caseta „Cod de identificare fiscală“ se completează cu codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală al persoanei fizice care obține venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal. În cazul locatorilor, persoane juridice și alte entități fără personalitate juridică, se completează codul de înregistrare fiscală al contribuabilului care are calitatea de locator.
Casetele „Județ“, „Localitate“, „Sector“, „Strada“, „Număr“, „Bloc“, „Scară“, „Etaj“, „Apartament“, „Țară“, „Cod poștal“, „Telefon“, „Fax“ și „E-mail“ se completează cu informații privind adresa de domiciliu a persoanei fizice, stabilită potrivit legii, sau adresa domiciliului fiscal al persoanei juridice/entității fără personalitate juridică, după caz.
Subsecțiunea b. „Cota-parte deținută“
Se completează cu cota-parte deținută de locator din bunul mobil sau imobil (procent sau fracție).
Secțiunea B „Date de identificare a locatarului (chiriașului)“
Caseta „Nume și prenume/Denumire“
Se completează cu numele și prenumele/denumirea persoanei care are calitatea de locatar.
Caseta „Cod de identificare fiscală“ se completează cu codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală al persoanei fizice care are calitatea de locatar sau codul de înregistrare
fiscală al persoanei juridice/entității fără personalitate juridică care are calitatea de locatar, după caz.
Casetele „Județ“, „Localitate“, „Sector“, „Strada“, „Număr“, „Bloc“, „Scară“, „Etaj“, „Apartament“, „Țară“, „Cod poștal“, „Telefon“, „Fax“ și „E-mail“ se completează cu informații privind adresa de domiciliu a persoanei fizice, stabilită potrivit legii, sau adresa domiciliului fiscal al persoanei juridice/entității fără personalitate juridică, după caz.
În situația în care într-un contract de locațiune sunt mai mulți locatari se completează câte o secțiune „date de identificare“ pentru fiecare locatar.
Secțiunea C „Date despre contractul de locațiune“
Subsecțiunea a. „Contractul de locațiune inițial“
Casetele „Nr.“, „Data“, „Perioada contractului“, „Cuantumul chiriei lunare“, „Moneda“, „Adresa bunului imobil care face obiectul contractului“ și „Date de identificare ale bunului mobil care face obiectul contractului“ se completează cu informații conform contractului de închiriere.
Casetele „Data“ și „Perioada contractului“ se completează sub forma zz/ll/aaaa.
Caseta „Moneda“ se completează cu codul ISO al monedei [RON (LEU), EUR].
Caseta „Adresa bunului imobil care face obiectul contractului“ se completează cu adresa completă a bunului imobil.
Caseta „Date de identificare ale bunului mobil care face obiectul contractului“ se completează cu date de identificare ale bunului mobil (exemplu: număr de înmatriculare, serie șasiu, serie certificat etc.).
Subsecțiunea b. „Modificări ale contractului de locațiune“
ATENȚIE!
Se completează numai în cazul în care s-a bifat caseta „Modificare“.
Casetele „Contract conex nr. “, „Data“, „Perioada contractului“, „Cuantumul chiriei lunare“ și „Moneda“ se completează cu informații conform actului adițional al contractului de închiriere.
Subsecțiunea c. „Încetarea contractului de locațiune“
ATENȚIE!
Se completează numai în cazul în care s-a bifat caseta „Încetare“.
Casetele „Documentul care atestă încetarea“, „Nr.“, „Data“ și „Motivul încetării“ se completează cu informații conform actului de încetare a contractului de închiriere.
Declarația este însoțită în mod obligatoriu de copia contractului de închiriere.
ATENȚIE!
În cazul modificării/încetării, după caz, a contractului de locațiune, toate casetele de la secțiunea A. „Date de identificare a locatorului“ și B „Date despre contractul de locațiune“ se completează în mod obligatoriu.

Articole similare

23 Thoughts to “F168- cerere de inregistrare a contractelor de inchiriere- pdf actualizat 04.01.2023 -instructiuni de completare”

  1. Radu

    Salutari , am si eu o intrbare , un exemplu
    Contract Inchiriere PF la PJ , suma 600 EURO / Curs BNR, In contract Apartam are 2 proprietari Sot/Sotie , dar contractul e constuit, semnat doar de sot.
    Impozitul se retine la sursa , PJ vireaza suma – Impozitul .
    La declararea la ANAF , Declaratia 168 cum se procedeaza .
    Se depune o singura declaratie pe numele sotului cu 100% , sau se depun 2 declaratii Sot/Sotie cu 50% si 50% .
    CASS in Cazul unei singure declaratii se plateste . In Cazul a doua declaratii , nu se mai plateste pentru ca suma acumulata pe 1 an nu depaseste 50% /50% – 6 salarii minime anuale.
    Rog sfat daca se poate cum este corect .

  2. Cris

    Am depus electronic cererea de inregistrare si pentru ca am selectat gresit anul cand am depus-o prima data am redepus-o cu anul corect…acum in registrul contractelor apar cu doua contracte inregistrate,ce pot face?

  3. stoica el.

    la o propritate inchiriata sunt 2 coproprietari 50-50.cel care intocmeste formularul mai are o proprietate 100%.pe formular nu poti schimba cota!
    faci cate un c168 la fiecare proprietate inchiriata ?

  4. Cris

    Buna,
    Nu reușesc sa descarc fișierul, oare de ce ?
    De fiecare data am un mesaj de eroare.

  5. Nina otomega

    Buna ziua,
    Daca este deja inregistrat contractul de inchiriere, se mai completeaza aceasta cerere? Am deja o cerere de inregistrare din august anul trecut, dar nu apare la antet “C168”.
    Am fost la ANAF si mi-au spus ca nu se completeaza daca este deja inregistrat.

    Chiriasului ii cere aceasta declaratie

  6. florys

    locatarul are domiciliu in bucuresti, nu pot selecta pe localitate sau judet.

  7. bogdam

    nu esste editabil pdf ul inteligent. Imi scapa mie ceva, oare?

  8. maria

    Buna seara, va rog frumos poate sa imi spuna cu sa descarc aplicatia F168

  9. ada

    de la ghiseul ANAF mi-au spus ca cererea trebuie trimisa la ei ca sa poate fi valida. si nu gasesc unde trebuie sa o trimit.

  10. Angela Soare

    Buna ziua,
    Am un contract de inchiriere imobil valabil din 01.12.2022 pana in 31.05.2023. Nu pot valida deoarece nu pot bifa sub nicio forma casuta “IMOBIL”.

  11. Bogdan Campean

    Buna ziua. Dupa ce se incerca declarația completata, se trimite o confirmare sau ce tine locul fostului contract cu ștampilă si nr de inregistrare? Mulțumesc

  12. Catalin

    Buna ziua. La finalul formularului la nume, prenume, in caseta functie ce se trece???

    1. Anonymous

      proprietar

  13. alina costescu

    Modificarea/incetarea contractului se face printr-o declaratie rectificativa si se bifeaza casuta “cerere recificativa”(nu poti modifica/anula ceve nedeclarat initial).

    Cota parte detinuta se refera atat la locatori cat si la datele din contractul de locatiune. Este pct.b de la cap.A “date despre locator” dar face parte si din datele despre contract(cap.C).

    La finalul formularului, inainte de semnaturi exista buton “Adauga B si C” pt. mai multi locatari.In cazul in care sunt mai multi locatori se completeaza cate un formular pentru fiecare dintre ei.

  14. Orban Elisabeta

    Buna ziua
    Am o nelamurire la cererea de inregistrare.Daca persoana care da in chirie locatia,si este din alte tari,are un NIF AICI IN ROMANIA,CE ADRESA TREC LA PROPRIETAR,CA DE EXEMPLU EL SAU EA NU ARE DOMICILIU IN ROMANIA/ Multumesc.

  15. popescu elena

    Este cel mai ambigu si greu de complectat formular , nu inteleg de ce nu te lasa sa complectezi singur datele si trebuie sa te chinui . Oare de ce nu fac lucrurile simplu de facut si inteles.
    Si inca o nelamurire daca cei 2 soti sunt propietari apartamentului inchiriat daca fac ambii contract cu viitorul chirias si declara ambii inchirierea au sa fie ambii impozitati pentru aceeasi suma incasata -alta ineptie primesti o singura chirie si depui 2 contracte si odata depuse trebuie sa trimiti si declaratia unica banui …

    1. Cezar ANDREI

      Da, veti fi fiecare impozitati dar doar pentru jumatate din suma daca sunteti 50-50
      Eu zic ca e in avantajul tau, pentru ca daca impreuna depaseati 12 salarii minime, la jumatate cel mai probabil nu depasiti si deci platiti 10% in loc de 20 impozit

    2. Nadina

      Daca ambii soti sunt proprietari, se face un singur contract de inchiriere in care sunt mentionati ambii proprietari. Declaratia C168 o depun ambii soti, se bifeaza cota parte 50% si se trece suma chiriei totale incasata pe luna.
      Diferenta vine la Declaratia Unica, unde fiecare sot trece ca venit incasat jumatate din chirie. Deci nu vor fi ambii soti impozitati pt chiria totala, ci fiecare sot impozitat pt jumatate din chiria totala.

  16. Anonymous

    aveti acolo jos un buton adauga B si C !

  17. Elena

    formularul nu este prietenos de loc; de ex. eu am un chirias persoana juridica din alt judet si formularul nu-mi permite sa completez localitatea unde acesta are domiciliul fiscal. La localitate, in loc de judetul pe care l-am incarcat, imi apar sectoarele Bucurestiului, in loc de localitatile din judetul respectiv.
    Am respectat toate instructiunile si nu-i dau de capat.

    1. alina costescu

      Daca la localitate iti apar sectoarele Bucurestiului, inseamna ca la JUDET ai ales Mun.Bucuresti. Alege intai judetul si automat, in lista derulanta apar localitatile din judetul ales.

  18. MADALINA TANASE

    Buna ziua,
    va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte legate de completarea “Cererii de înregistrare a contractelor de locaţiune conform cu prevederile OPANAF2031/17.11.2022 – publicat în data de 04.01.2023”- ne dati informatii despre modul de completare, dar sunt cateva lucruri care nu se potrivesc cu realitatea:

    -“Casetele „Modificare/Încetare“ – se completează cu X în cazul mențiunilor privind modificarea sau încetarea contractului de locațiune.”- acestea nu exista; sunt doar campurile b.si c. alocate MODIFICARII / INCETARII

    – “Subsecțiunea b. „Cota-parte deținută“
    Se completează cu cota-parte deținută de locator din bunul mobil sau imobil (procent sau fracție).” – aceasta parte se afla situate exact sub titulatura “DATE DESPRE LOCATARI SI CONTRACTELE DE LOCATIUNE (B. SI C.)”- practic, se intelege ca ar trebui sa completam datele Locatarilor, nu ale Locatorilor

    – “În situația în care într-un contract de locațiune sunt mai mulți locatari se completează câte o secțiune „date de identificare“ pentru fiecare locatar.”- cum se pot completa datele pt alt Locator, avand in vedere ca exista sectiune doar pentru unul singur ? Eu am 2 Locatori de ex, dar doar pt unul singur pot completa informatiile cerute…

    Multumesc anticipat pentru lamuriri,

    Cu stima,

    1. DANIELA DIMA

      Buna ziua, in legatura cu C168, daca a fost deja inregistrata cererea si doresc sa mai adaug una noua, le trec pe amandoua si cea veche si cea noua in acelasi formular? Multumesc

Comentariul tau aici