Trend in scadere al Cifrei de Afaceri si impact in Cash Flow

Finalitico furnizeaza solutii inovatoare de analiza si management financiar pentru a sprijini IMM-urile sa-si atinga obiectivele financiare si sa creasca sustenabil intr-un mediu de afaceri competitiv si in continua schimbare.

Conform Institutului National de Statistica (INS) vanzarile aferente lunii August in sectorul retail cat si servicii au scazut comparativ cu luna iulie 2024 cat si comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (August 2023).

Aceasta statistica nu este una imbucuratoare dar probabil multe firme au simtit pe propria piele ca intampina dificultati in ceea ce priveste vanzarile.

Motivele din spatele scaderii vanzarilor pot fi multiple (inflatia, scaderea puterii de cumparare, cresterea concurentei, incertitudinea economică si politica, etc).

In acest context firmele mai ales IMM-urile trebuie sa fie prudente si pregatite pentru perioada viitoare.

 (Pesimistul este un optimist bine informat-Grigore Moisil)

Firmele trebuie sa fie prudente in estimarile viitoare cand realizeaza bugetele de vanzari, costuri si profit si sa includa si estimari in scenarii mai pesimiste (vanzari mai mici, incasari cu intarziere) si sa estimeze impactul acestor variabile asupra Profitului si a Cash Flow-lui.

Puneti-va intrebari de genul: daca vindem cu 20% mai putin decat media lunara sau o sa incasam creantele de la clienti cu 45 zile intarziere fata de medie o sa avem suficient Cash sa platim datoriile curente?

Daca raspunsul este “Nu” ce putem face ca sa echilibram Cash-ul?

Trebuie sa constientizam faptul caci in mediul de afaceri romanesc marea majoritate a firmelor se finanteaza prin credit comercial de la furnizori (nu prin credite bancare) iar daca vanzarile scad in randul firmelor acest trend va genera o scaderea a Cash-ului disponibil si in acelasi timp o plata a datorillor cu intarziere.

Risc Financiar: Ca urmare a folosirii cu precadere a creditarii de la furnizori efectele negative de la o companie la alta se propaga mult mai rapid.

Daca ne asteptam ca vanzarile sa scada pentru a echilibra resursele de Cash putem sa luam in considerare urmatoarele actiuni:

1.un control constant al cheltuielilor si sa incercam reducerea anumitor cheltuieli non critice, cel putin pana cand ne asiguram ca realizam un minim targetat al vanzarilor si al Cifrei de Afaceri.

2.sa creem din timp rezerve de cash pentru momente nefavorabile. Astfel daca avem perioade bune de vanzari si profitul creste sa nu ne grabim sa il cheltuim sau sa-l distribuim pe dividende ci sa-l pastram ca si o rezerva si sa ne asiguram ca firma dispune de un nivel minim confortabil al capitalurilor proprii.

Capitalurile proprii = capital social, rezerve si profit pastrat in firma.

Risc Financiar: Statisticile ne arata ca peste 40 % din IMM-uri au capitaluri proprii negative, ceea ce ne arata lipsa rezervelor si vulnerabilitatea financiara a firmelor. “Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car!

3.     sa fim atenti la toate cheltuielile noi care apar si la investitiile in mijloace fixe pe care dorim sa le facem. Investitiile implica in general sume semnificative si trebuiesc analizate corespunzator inainte de a se realiza din cel putin cateva perspective:

a.     Avem suficient Cash pentru a face aceasta investitie fara sa impactam negativ restul activitatii si capacitatea firmei de a-si onora datoriile?

b.     Am analizat fezabilitatea investitiei si am concluzionat caci randamentul investitiei va depasi costul investitiei?

c.      Investitii ineficiente. Riscul care apare in cazul multor companii, este ca acestea sa faca anumite investitii, si dupa realizarea investitiei firma sa nu reuseasca sa creasca profitul asa cum ar trebui si chiar sa scada profitabilitatea. Riscul de profitabilitate slaba este marit atunci cand investitiile sunt realizate prioritar din resurse de cash atrase din credite care atrag extra costuri.

4.sa gandim din timp surse suplimentare de Cash, un back-up plan pentru situatii nefavorabile. Exemplu: vinderea unor mijloace fixe care nu sunt critice pentru firma, negocierea unei linii de credit, negocierea termenelor de plata catre furnizori, servicii de factoring, campanii de marketing pentru a accelera vanzarile, etc.

Pentru a avea predictibilitate in ceea ce priveste situatia financiara a firmei si a evita blocajele financiare urmareste pe langa evolutia vanzarilor si a Cifrei de Afaceri si urmatorii indicatori:

  • Evolutia cheltuielilor
  • Evolutia profitului net si a marjelor de profitabilitate in valoare absoluta si %
  • Situatia Cash Flow-ului (pe fiecare din cele trei categorii de activitati: operationala, investitii, de finantare. Astfel vom sti de care sunt ariile care genereaza Cash si cele unde se consuma Cash-ul).
  • Evolutia indicatorilor de lichiditate (avem capacitate sa platim datoriile pe termen scurt?)
  • Evolutia indicatorilor de solvabilitate (avem capacitate sa platim datoriile pe termen lung)
  • Evolutia indicatorilor capitalului de lucru (rotatia stocurilor, creantelor si datoriilor curente ne ajuta sa planificam si sa optimaizam Cash-ul)
  • Ciclul de conversie al banilor: perioada media in care trebuie sa platim datoriile vs. perioada medie in care creantele si stocurile se transforma in intrari de cash)
  • Evolutia capitalurilor proprii

Cu aplicatia Finalitico poti monitoriza acesti indicatori automatizat, fara sa mai introduci si sa procesezi date in fisiere Excel. Asta iti va economisi timp si va elimina erorile umane. Totodata, ai rapoarte si analize, usor de inteles, care iti ofera o imagine clara asupra performantei afacerii tale si te ajuta sa previi blocajele financiare. Incepe sa folosesti Finalitico! si descopera cum poti transforma datele financiare in informatii valoroase pentru cresterea afacerii tale.

Articole similare

Comentariul tau aici