Factura si autofactura intocmite gresit. Cum se corecteaza ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Nu demult am lansat o sectiune noua pe Contzilla.ro : Cum corectez? , sectiune care contine o serie de articole pe tema modului de efectuare a unor corectii : de documente, de declaratii sau de inregistrari si altele.

Tema de azi este: cum corectez factura si autofactura?

Factura este unul dintre cele mai folosite documente contabile, indiferent dacă vorbim despre întreprinderile mici și mijlocii, marii contribuabili sau de persoanele fizice autorizate (PFA).

Conform art. 330 din Codul Fiscal, corectarea informațiilor înscrise în facturi sau în alte documente care țin loc de factură se efectuează astfel :

a) in cazul în care factura nu a fost transmisă către beneficiar, aceasta se anulează și se emite o nouă factură;

b) in cazul în care factura a fost transmisă beneficiarului, fie se emite o nouă factură care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informațiile din factura inițială, numărul și data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, după caz, o mențiune din care să rezulte că valorile respective sunt negative, iar, pe de altă parte, informațiile și valorile corecte, fie se emite o nouă factură conținând informațiile și valorile corecte și concomitent se emite o factură cu valorile cu semnul minus sau, după caz, cu o mențiune din care să rezulte că valorile respective sunt negative, în care se înscriu numărul și data facturii corectate.

Baza legala – art. 330 alin. (1) Cod fiscal

Cum pot fi corectate autofacturile ?

  • fie se emite o nouă autofactură care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informațiile din autofactura inițială, numărul și data autofacturii corectate, valorile cu semnul minus sau, după caz, cu o mențiune din care să rezulte că valorile respective sunt negative, iar, pe de altă parte, informațiile și valorile corecte;
  • fie se emite o nouă autofactură conținând informațiile și valorile corecte și concomitent va emite o autofactură cu valorile cu semnul minus sau, după caz, cu o mențiune din care să rezulte că valorile respective sunt negative, în care se înscriu numărul și data autofacturii corectate.

În situația în care autofactura a fost emisă în mod eronat sau prin normele metodologice se prevede că în anumite situații se poate anula livrarea/prestarea către sine, persoana impozabilă emite o autofactură cu valorile cu semnul minus sau, după caz, cu o mențiune din care să rezulte că valorile respective sunt negative, în care se înscriu numărul și data autofacturii anulate.

Baza legala : art. 330 alin. (4) Cod fiscal

Ce mai poti citi in sectiunea Cum corectez?

Cum corectezi erorile din situatiile finaciare:anuale, semestriale, intermediare?

Facturi primite dupa inchiderea de an – cum se inregistreaza si declara?

Corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA- infografic

Corectarea erorilor din documentele de plata

Articole similare

Comentariul tau aici