Furnizori in situatii speciale: inactivi fiscal, TVA la incasare sau cu split TVA.Ce implicatii exista?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Atunci cand derulezi tranzactii cu partenerii tai, este importanta si incadrarea lor in anumite categorii speciale din punct de vedere fiscal, fiindca in functie de aceasta exista anumite consecinte -posibilitatea de deducere a TVA sau a cheltuielii antrenate, plata TVA-ului intr-un cont special si declararea diferita in D394.

Registre pentru verificari

Pentru a cunoaste statutul partenerului, ANAF pune la dispozitie 3 registre on-line:

1.Registrul contribuabililor inactivi sau reactivati – click aici

2.Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare – click aici

3. Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA – click aici

Cat de des ar trebui sa faci verificarea?

Verificarea ar trebui sa fie efectuata zilnic.

Fiindca ar fi greu de verficat la fiecare tranzactie daca exista modificari in situatia furnizorului tau, daca utilizezi SmartBill Conta, atunci aceasta verificare se face in mod automat si esti notificat daca exista schimbari.

Te ajuta acest lucru prin faptul ca economisesti timp, riscul de a nu sesiza la timp modificarile este redus si poti contabiliza corect tranzactiile de la inceput.

In plus fata de aceste informatii, atunci cand introduci un partener nou in programul online de contabilitate de la SmartBill, este suficient sa introduci CUI-ul si aplicatia va prelua automat campurile disponibile.

Poti sa introduci un furnizor in nomenclatoare sau direct cand faci o achizitie.

1.Furnizori inactivi fiscal

Daca furnizorul este inactiv fiscal atunci daca esti platitor de TVA, trebuie sa stii ca nu poti deduce TVA-ul aferent acestei facturi. Pe de alta parte, daca esti platitor de impozit pe profit, nu vei putea deduce nici cheltuiala aferenta.

Baza legala:

Baza legala : articolul 11 alineatul ( 7) din Legea 227 privind Codul FiscalAcest articol arata ca, beneficiarii care achiziționează bunuri și/sau servicii de la persoane impozabile stabilite în România, după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivați conform Codului de procedură fiscală, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor respective, cu excepția achizițiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită și/sau a achizițiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.

2.Furnizori in sistemul TVA la incasare

Daca ai un furnizor cu TVA la incasare, vei putea deduce TVA aferenta facturii emise de acesta la data platii acesteia.

Baza legala: art 297 alin (2) Cod fiscal

Acest articol arata ca :

(2) Dreptul de deducere a TVA aferente achizițiilor efectuate de o persoană impozabilă de la o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare conform prevederilor art. 282 alin. (3) – (8) este amânat până la data la care taxa aferentă bunurilor și serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost plătită furnizorului/prestatorului său.

In SmartBill Conta automat cand setezi o firma noua la care doresti sa ii tii contabilitatea, se preiau automat informatiile privind calitatea de platitor cu TVA la incasare direct din informatiile disponibile pe site-ul ANAF.

3. Furnizori in sistemul Split TVA

Daca furnizorul tau este in acest sistem, atunci, daca esti platitor de TVA va trebui sa ii platesti baza in contul obisnuit si TVA-ul in contul de TVA. Deci vei avea de facut 2 ordine de plata.

Baza legala: art. 3 alin (1) din OG. 23/2017:

Acest articol arata ca persoanele impozabile, cu excepția instituțiilor publice, înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplică mecanismul plății defalcate a TVA.

 Asadar, analiza furnizorilor este importanta pentru a putea stabili corect modul de inregistrare si de plata a facturilor. De aceea, utilizarea unui instrument automat de verificare este cu atat mai importanta cu cat numarul partenerilor este mai mare.

Articole similare

Comentariul tau aici