Grupul fiscal unic- noutati legislative

 

Ordinul nr. 607 din 29.05.2013 privind aprobarea Procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal unic, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare a fost publicat in Monitorul Oficial nr.345/12.06.2013.

Prin acest ordin se aprobă Procedura de implementare și de administrare a grupului fiscal unic si modelul și conținutul următoarelor formulare:

a) „Cerere privind grupul fiscal unic”;

b) „Decizie privind aprobarea/respingerea implementării grupului fiscal unic”

c) „Decizie privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal unic”

 Procedura de implementare și de administrare a grupului fiscal unic

 Grupul fiscal unic, implementat conform acestei proceduri, prezintă particularități în ceea ce privește declararea taxei pe valoarea adăugată prin formularul (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată”, pentru celelalte declarații fiscale sau informative, membrii grupului comportandu-se ca persoane impozabile independente, păstrându-și obligațiile individuale de declarare prevăzute de lege.

 Depunerea cererii

Persoanele impozabile care optează să fie tratate drept grup fiscal unic trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere semnată de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului . Cererea privind grupul fiscal unic, având bifată caseta „Cerere de implementare”, se completează potrivit instrucțiunilor de completare prevăzute în anexa la ordin.

La cerere se anexează :

• certificatul constatator eliberat de către oficiul registrului comerțului și/sau

• alte documente justificative din care rezultă componența acționariatului persoanelor impozabile care urmează să formeze grupul fiscal unic, precum și proporția de participare a acționarilor la constituirea capitalului social.

Termenul de solutionare a cererii

• Cererea se soluționează în termen de 60 de zile de la data primirii documentației complete.

• Dacă cererea și/sau documentația anexată sunt/este incomplete/incompletă, organul fiscal notifică persoanei impozabile desemnate ca reprezentant al grupului în vederea completării acestora

Dacă din informațiile cuprinse în documentația depusă, precum și din cele deținute de organul fiscal rezultă că nu este îndeplinită cel puțin una din condițiile prevăzute la pct. 4 alin. (1)-(5) din normele metodologice ori dacă solicitantul nu completează documentația în termen de 15 zile de la primirea notificării, compartimentul de specialitate întocmește un referat prin care propune respingerea cererii de implementare a grupului fiscal unic.

 Inregistrarea in vectorul fiscal

Pe baza „Deciziei privind aprobarea implementării grupului fiscal unic”, compartimentul de specialitate marchează în vectorul fiscal, la rubrica „Taxă pe valoarea adăugată”, atât pentru reprezentantul grupului, cât și pentru ceilalți membri, calitatea dobândită în cadrul grupului fiscal unic aprobat de organul fiscal, fără să fie anulate codurile de înregistrare în scopuri de TVA.

Marcajul în vectorul fiscal se face informatic și conține data de la care este implementat respectivul grup fiscal unic, astfel încât, în situația nedepunerii decontului de taxă pe valoarea adăugată, să fie notificat, conform procedurii în vigoare, doar reprezentantul grupului.

 Modul de completare si depunere a decontului de TVA de la data implementarii grupului

• De la data implementării grupului fiscal unic, fiecare membru al grupului completează decontul de taxă pe valoarea adăugată pentru operațiunile proprii și îl transmite reprezentantului desemnat al grupului fiscal unic, în vederea întocmirii decontului consolidat de taxă pe valoarea adăugată.

• Decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată se întocmește de reprezentantul grupului, utilizând modelul formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată”, aprobat prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în care cumulează informațiile privind operațiunile desfășurate de toți membrii grupului.

• Decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată, în care reprezentantul grupului înscrie la rubrica „Date de identificare a persoanei impozabile” și sintagma „reprezentant al grupului fiscal unic”, se depune, în numele grupului fiscal unic, la organul fiscal competent.

• În primul decont consolidat de taxă pe valoarea adăugată depus după implementarea grupului fiscal unic se preiau din deconturile fiecărui membru al grupului soldul sumei pozitive din perioada fiscală anterioară, rămasă neachitată, respectiv soldul sumei negative din perioada fiscală anterioară, nesolicitată la rambursare.

• Deconturile de taxă pe valoarea adăugată întocmite de fiecare membru al grupului se depun, cu titlu informativ, de către reprezentantul grupului fiscal unic la organul fiscal competent, odată cu decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată.

• Organul fiscal prelucrează în Sistemul informatic de administrare a creanțelor numai decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată depus de reprezentantul grupului.

• Deconturile de taxă pe valoarea adăugată întocmite de fiecare membru al grupului se utilizează pentru verificarea datelor înscrise de reprezentantul grupului în decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată aferent aceleiași perioade.

• Deconturile de taxă pe valoarea adăugată întocmite de fiecare membru al grupului nu se prelucrează în sistemul informatic, ci se arhivează la dosarul fiscal al fiecărui membru al grupului.

 Procedura de modificare/anulare a grupului fiscal unic

 În situația în care, ulterior implementării grupului fiscal unic, apar evenimente care conduc la modificarea datelor declarate inițial sau la anularea tratamentului ca grup fiscal unic ori a calității de reprezentant/membru al unor persoane impozabile, reprezentantul grupului notifică organului fiscal prin completarea și depunerea cererii privind grupul fiscal unic, având bifată caseta „Cerere de modificare”.

Compartimentul de specialitate, după analiza informațiilor înscrise în cererea de modificare, întocmește un referat care stă la baza emiterii „Deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal unic”.

În baza deciziei emise în condițiile prezentului capitol, compartimentul de specialitate marchează informatic în vectorul fiscal modificările aprobate, înscriind și data de la care aceste modificări intră în vigoare.

În situația în care, la încetarea grupului fiscal unic, soldul taxei pe valoarea adăugată de plată din ultimul decont consolidat de taxă pe valoarea adăugată nu a fost achitat sau suma negativă de taxă pe valoarea adăugată nu a fost solicitată la rambursare, după caz, persoanele impozabile care au făcut parte din grupul fiscal unic întocmesc primul decont de taxă pe valoarea adăugată prin preluarea soldului taxei pe valoarea adăugată de plată sau a sumei negative nesolicitate la rambursare, astfel cum acestea au fost evidențiate în ultimul decont de taxă pe valoarea adăugată completat de fiecare membru cu titlul informativ, pe baza căruia a fost completat ultimul decont consolidat de taxă pe valoarea adăugată.

 

Articole similare

Comentariul tau aici