In cat timp de la plata ultimei contributii isi pierde o persoana calitatea de asigurat la sanatate?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

O persoană care nu contribuie la fondul de sănătate și nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuției își pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăți a contribuției.

Pentru salariati:

Art. 267 alin. (2) din Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății persoanele care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 (adica venituri din salarii și asimilate salariilor), cu modificările și completările ulterioare, calitatea de asigurat încetează în termen de 3 luni de la data încetării raporturilor de muncă/serviciu.

Beneficiază de asigurare, fără plata contribuției copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.

Articole similare

One Thought to “In cat timp de la plata ultimei contributii isi pierde o persoana calitatea de asigurat la sanatate?”

  1. STEFAN DUICA

    BUUN, si atunci de ce cnass anuleaza calitatea de asigurat incapand cu prima zi de inactivitate?????
    Stiti ca medicilor care presteaza servicii imediat dupa lichidarea persoanelor ( in perioada de la lichidare si pana la depunerea D112 ) pana cand acesta este declarat, li se refuza plata serviciilor?
    CNASS este stat in stat? interpreteaza legile cum vor? Pana cand??

Comentariul tau aici