Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Codului fiscal-in vigoare din 11.10.2019

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In Monitorul Oficial, partea I nr. 815 din 08.10.2019 a fost publicata Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Prevederi :

  • La art.270 din Codul fiscal se prevedea ca sunt considerate livrări de bunuri, transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, în urma executării silite. Prin noua lege, textul acestui articol se completeaza cu o exceptie – situația în care sunt transferate bunuri imobile de o persoană impozabilă unei instituții publice în scopul stingerii unei obligații fiscale restante. Asadar, pentru aceasta exceptie, nu se colecteaza TVA.
  • la art. 316 alin. (9) se prevedea ca organele fiscale competente nu înregistrează în scopuri de TVA persoana impozabilă, societate cu sediul activității economice în România, înființată în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care prezintă risc fiscal ridicat si ca prin ordin al președintelui A.N.A.F. se stabilesc criteriile pentru evaluarea riscului fiscal. Prin noua lege se mentioneaza ca, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal se stabilesc prin normele metodologice. Asadar, nu se mai stabilesc de catre ANAF.
  • de asemenea, se mentioneaza ca in normele metodologice se vor stabili criteriile de evaluare a riscului fiscal pentru organele fiscale competente care anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA dacă persoana impozabilă, societate cu sediul activității economice în România, înființată în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, supusă înmatriculării la registrul comerțului, prezintă risc fiscal ridicat. Si in acest caz, nu mai intra in atributia ANAF stabilirea criteriilor de anulare a inregistrarii in scop de TVA.

Articole similare

Comentariul tau aici