Masuri necesare pentru sprijinul antreprenorilor din domeniul restaurantelor si activitatilor similare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Asa cum a fost anuntat de Guvern in 17.03.2020, activitatea restaurantelor și localuri publice se suspenda, lasand posibilitatea de a desfasura doar activitati de livrare de mancare la domiciliu sau alte activitati care nu presupun prezenta clientilor in incinta.

Mai exact, Ministerul de Interne a anuntat marti seara ca : Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, activitate organizată de: restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile destinate acestui scop, din interiorul sau exteriorul locației. Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de genul drive-in, room service sau livrare la client.

Asadar, acest domeniu este pus in fata suspendarii activitatii, adica in fata situatiei de a obtine venit 0, in contextul in care : chiriile, personalul, stocurile de alimente exista inca pe activitatea firmei. In general chiriile ocupa un loc important in costuri fiindca restaurantele ocupa pozitii bine situate (zone centrale, centre comerciale, mall-uri).

Ce masuri ar putea lua antreprenorii sau ce masuri i-ar putea sprijini sa supravietuiasca?

1.Din momentul deciziei de supendare a activitatii, toate costurile care pot fi evitate ar trebui suspendate. Platim strictul necesar ca sa supravietuim.

2.Statul ar trebui sa ramburseze cu prioritate TVA-ul de recuperat din deconturile de TVA. Cele mai multe restaurante cumpara alimente cu TVA 9% si au alte cheltuieli la care deduc TVA 19% dar vand mancarea cu prioritate la o cota de 5%, aflandu-se in situatia de a avea TVA de recuperat in deconturile de TVA.

3.Plata taxelor catre stat ar trebui sa fie amanata pe o perioada de cateva luni, pana la repornirea activitatilor (asteptam azi, 18.03.2020 publicarea masurilor dispuse de Guvern)

4.Gasirea de solutii pentru angajati : posibil o forma de somaj tehnic platit catre angajat intr-un procent mai mic,, in care sa fie implicate toate cele 3 parti: antreprenorii, statul si angajatii: statul prin suportarea unui procent din indemnizatia de somaj si scutirea de taxe, antreprenorul prin sustinerea restului de indemnizatie, iar angajatii prin obtinerea unui venit diminuat in conditii de criza.

5.Renegocierea chiriilor cu proprietarii spatiilor – prin prisma reducerii chiriei pe perioada inchiderii activitatii. Fiindca chiria este rezultatul unui contract incheiat intre parti, trebuie analizate prevederile contractelor in situatii de forta majora. De asemenea, orice proprietar de spatiu ar trebui sa aiba in vedere ca ar fi mai bine sa obtina un venit diminuat, decat sa nu il obtina deloc.

6.Concentrarea pe activitatea de livrare la domiciliu– daca este posibila in cadrul companiei respective. Chiar daca nu va aduce prea multe venituri in perioada urmatoare este totusi o sursa alternativa care mai poate produce numerar pentru diverse cheltuieli.

7.Valorificarea stocurilor de alimente ramase in unitate sau depozitarea in conditii bune pentru a evita pierderile datorita caracterului perisabil.

Articole similare

Comentariul tau aici