Microintreprinderea in 2024

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Tema microintreprinderea in 2024 a fost subiect al unor constante modificari fiscale pe finalul anului 2024.

Prin Legea 296/2023 s-au adus o serie de modificari regimului fiscal al microintreprinderilor, modificari schimbate ulterior prin OUG 115/15.13.2023.Varianta actualizata pentru 2024 este prezentata mai jos.

1.Cum se defineste microintreprinderea?

Exista cateva schimbari in anul 2024 in ce priveste definitia microintreprinderii, modificari aduse de OUG 115/2023.

Microintreprinderea este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

1.a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro

2.capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale

3.nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii

4.a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, cu excepţia veniturilor din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – «Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal», în proporţie de peste 80% din veniturile totale;

5.are cel puţin un salariat

6.are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile prezentului titlu.

Acesta este un element de noutate introdus de OUG 115/2023,mai precis limitarea la o singura microintreprindere de persoana. Incadrarea in aceasta conditie se face pe baza datelor de la 31.12.2023, astfel ca din anul 2024 foarte multe societati vor fi afectate de aceasta modificare.

In aplicarea acestei prevederi, asociaţii/acţionarii persoanei juridice române care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât şi la alte persoane juridice române care îndeplinesc condiţiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română care aplică prevederile prezentului titlu. Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociaţi/acţionari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidenţa prevederilor impozitului pe profit.

7. a depus în termen situaţiile financiare anuale, dacă are această obligaţie potrivit legii.

Aceasta este o conditie nou introdusa prin OUG 115/2023.

Mai mult, pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii în anul fiscal 2024, se consideră îndeplinită dacă situațiile financiare anuale sunt depuse până la data de 31 martie 2024 inclusiv.

Am scris detaliat aici: Termen depunere situatii financiare pe 2024

2. Microintreprinderea: cotele de impozitare

Aici exista o schimbare incepand cu anul 2024 prin introducerea unei cote noi, de 3% pentru anumite societati.

Mai precis, incepând cu data de 01.01.2024 cotele de impozitare pe care microintreprinderea le va putea aplica sunt:

a)1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro inclusiv şi care nu desfăşoară activităţile prevăzute la lit. b) pct. 2;

b)3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfăşoară activităţi, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN:

  • 5821 – Activităţi de editare a jocurilor de calculator
  • 5829 – Activităţi de editare a altor produse software
  • 6201 – Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
  • 6209 – Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei
  • 5510 – Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare
  • 5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
  • 5590 – Alte servicii de cazare
  • 5610 – Restaurante
  • 5621 – Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente
  • 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a.
  • 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor
  • 6910 – Activităţi juridice – numai pentru societăţile cu personalitate juridică care nu sunt entităţi transparente fiscal, constituite de avocaţi potrivit legii
  • 8621 – Activităţi de asistenţă medicală generală
  • 8622 -Activităţi de asistenţă medicală specializată
  • 8623 – Activităţi de asistenţă stomatologică
  • 8690 – Alte activităţi referitoare la sănătatea umană.

3.Reguli in cazul depasirii plafonului de 60.000 euro in cursul anului:

În cazul în care, în cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microîntreprindere depăşesc nivelul de 60.000 euro sau microîntreprinderea începe să desfăşoare activităţile prevăzute la lit. b) pct. 2 (CAEN-uri enumerate anterior), începând cu trimestrul în care se înregistrează astfel de situaţii, este aplicabilă cota de impozitare de 3%.

În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere nu mai desfăşoară activităţile prevăzute la lit. b) pct. 2 şi veniturile nu depăşesc nivelul de 60.000 euro, începând cu trimestrul în care se înregistrează astfel de situaţii, este aplicabilă cota de impozitare de 1%.

În situaţia în care persoanele juridice române care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la lit. b) pct. 2 obţin venituri şi din alte activităţi în afara celor corespunzătoare acestor coduri CAEN, cota de impozitare de 3% se aplică şi pentru veniturile din aceste alte activităţi.

4.Microintreprinderea: calculul limitele fiscale de 500.000 euro si 60.000 euro

Limitele fiscale se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar precedent.

5.Termenele de declarare a mentiunilor

Societatile comunică organelor fiscale aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

În cazul în care, în cursul anului fiscal, conditiile referitoare la capital (sa nu fie detinut de stat) si la neexistenta unei situatii de dizolvare/lichidare nu mai sunt indeplinite, microîntreprinderea comunică organelor fiscale competente ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor.

Începând cu data de 01.01.2024 se introduce o prevedere noua, aceea ca microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de a fi microintreprindere sau ca urmare a exercitării opţiunii comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor.

6. Cazul special HORECA

Firmele din HORECA nu vor mai putea beneficia de exceptia de a putea depasi plafonul de 500.000 euro si de a nu indeplini conditia privind existenta a cel putin un salariat.

Desi prin Legea 296 s-a permis continuarea acestor facilitati, totusi, prin OUG 115/2023 se revine asupra acestei masuri si se elimina din Codul fiscal.

Citeste si: Firmele din HORECA fara salariati pot ramane microintreprinderi in 2024 ?

COMANDA AICI: Noutati fiscale 2024

Articole similare

Comentariul tau aici