Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
La finalul lunii iunie, mai precis vineri, 28 iunie 2024 s-a publicat o Ordonanta de urgenta care aduce modificari fiscale chiar incepand cu luna iulie 2024 (OUG 87/2024).
O sinteza a acestor modificari este prezentata mai jos:
RO e-Transport
- se amana aplicarea amenzilor la RO e-Transport pentru transportul international doar pentru entitatile care au statutul de operator economic autorizat la data realizării transportului internațional de bunuri, pana la 1 ianuarie 2025.
Pentru ceilalti operatori economici ramane valabila obligatia, incepand cu 1 iulie 2024 de a raporta si transporturile internationale in RO e-Transport, indiferent daca sunt bunuri cu risc fiscal sau nu, daca anumite conditii sunt indeplinite (masa autovehicul de transport si greutate sau valoare prag la marfa).
Modificari fiscale : RO e-TVA
- se reduce de la 20 de zile la 5 zile termenul de trimitere a decontului precompletat de catre ANAF prin SPV
- se abroga obligatia persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează Sistemul informatic național RO e-TVA de a verifica, modifica și completa informațiile din decontul de TVA potrivit stării de fapt fiscale reale si de a semna și depune decontul de TVA conform legislației fiscale în vigoare
- se reconsidera definitia diferentelor semnificative intre decontul precompletat si cel final. Prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minimum 5.000 lei (anterior 1.000 lei) , rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA
- se abroga obligatia transmiterii notelor justificative
- după identificarea diferențelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată, prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA», o notificare de conformare. Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligația să transmită, prin mijloacele electronice, rezultatul verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca răspuns la aceasta, în termen de 20 de zile de la data primirii notificării.Agenția Națională de Administrare Fiscală analizează răspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» și dispune măsurile legale. Notificarea de conformare RO e-TVA nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, până la data de 1 ianuarie 2025.
- se structureaza contraventiile pe tipuri de contribuabili – anterior se prevedea o amenda intre 2.000 lei si 10.000 lei indiferent de marime. Prin noile modificari constituie contravenție neîndeplinirea obligației persoanei impozabile de a transmite notificarea de conformare in 20 de zile și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice. Se introduce un articol nou care prevede ca aceasta contraventie intra sub incidenta legii prevenirii.
- pentru persoanele care aplica sistemul TVA la incasare aplicarea prevederilor referitoare la decontul precompletat de TVA se amana pana la 1 august 2025.
Modificari fiscale: Ro e-Factura
- Până la data de 1 iulie 2025 nu este obligatorie utilizarea sistemului național RO e-Factura pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate de către institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale.
Salarizare
Începând cu veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, în venitul brut care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană pentru perioada iulie-decembrie 2024.
Punctul de amenda
Punctul de amenda ramane la 165 de lei chiar daca potrivit legii ar trebui sa fie 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Cum salariul minim creste la 3.700 lei incepand cu 1 iulie 2024, noua valoare ar fi trebui sa fie 185 lei.
Citeste si: Timpul de raspuns al autoritatilor la solicitarile contribuabililor
