Norme mai stricte de protectie a consumatorilor in ceea ce priveste serviciile financiare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a publicat intr-un comunicat din data de 23 mai 2022 cateva dintre propunerile adoptate de Comisia Europeana pentru reglementarea serviciilor financiare vândute la distanță.

Pentru a asigura promovarea furnizării de servicii financiare pe piața internă și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, propunerea introduce acțiuni în mai multe domenii:

  • facilitarea accesului la dreptul de retragere în termen de 14 zile pentru contractele de servicii financiare la distanță: pentru a facilita exercitarea acestui drept, comercianții vor trebui să pună la dispoziție un buton de retragere atunci când efectuează vânzări prin mijloace electronice. În plus, comerciantul este obligat să trimită o notificare privind dreptul de retragere în cazul în care informațiile precontractuale sunt primite cu mai puțin de o zi înainte de încheierea contractului.
  • norme clare privind informațiile precontractuale care trebuie furnizate, precum și modul și momentul în care acestea trebuie furnizate
  • norme speciale pentru protecția consumatorilor la încheierea de contracte de servicii financiare online: contractele de servicii financiare ar putea fi greu de înțeles, mai ales dacă sunt negociate la distanță. Propunerea le impune comercianților obligația de a institui sisteme online echitabile și transparente și de a oferi o explicație adecvată atunci când utilizează instrumente online (de exemplu, consiliere robotizată sau chat box).

Intregul comunicat este disponibil AICI.

Articole similare

Comentariul tau aici