Nu uitati de revizuirea provizioanelor la final de an

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Valoarea recunoscută ca provizion trebuie să constituie cea mai bună estimare la data bilanțului a costurilor necesare stingerii obligației curente.

Cea mai bună estimare a costurilor necesare stingerii datoriei curente este suma pe care o entitate ar plăti-o, în mod rațional, pentru stingerea obligației la data bilanțului sau pentru transferarea acesteia unei terțe părți la acel moment.

Acolo unde efectul valorii-timp a banilor este semnificativ, valoarea provizionului reprezintă valoarea actualizată a cheltuielilor estimate a fi necesare pentru stingerea obligației. În acest caz, actualizarea provizioanelor se face întrucât, datorită valorii-timp a banilor, provizioanele aferente unor ieșiri de resurse care apar la scurt timp de la data bilanțului sunt mult mai oneroase decât cele aferente unor ieșiri de resurse de aceeași valoare, dar care apar mai târziu.

Cheltuielile cu actualizarea provizioanelor reprezintă cheltuieli financiare (cont 6861 “Cheltuieli privind actualizarea provizioanelor”).

Contul 6861 face parte din grupa 686 «Cheltuieli financiare privind amortizările, provizioanele și ajustările pentru pierdere de valoare»

Actualizarea provizioanelor se efectuează de către persoane specializate, la sfârșitul fiecărui exercițiu financiar pentru care se impune o asemenea actualizare. Rata de actualizare utilizată trebuie să reflecte evaluările curente pe piață ale valorii-timp a banilor și ale riscurilor specifice datoriei.

Provizioanele trebuie revizuite la data fiecărui bilanț și ajustate pentru a reflecta cea mai bună estimare curentă. În cazul în care pentru stingerea unei obligații nu mai este probabilă o ieșire de resurse, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri.

Monografie contabila:

  • constituirea unui provizion pentru pensii in suma de 10.000 lei.
6812 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele =1515 Provizioane pentru pensii și obligații similare 10.000
  • actualizarea provizionului cu suma de 300 lei la 31.12.2019:
6861 Cheltuieli privind actualizarea provizioanelor =1515 Provizioane pentru pensii și obligații similare 300

Citeste si:

Ce sunt provizioanele si cum le recunoastem ?

Contabilitatea provizioanelor – monografie contabila

Prescrierea datoriilor catre furnizori, mai vechi de 3 ani

Baza legala : O 1802/2014

Articole similare

Comentariul tau aici