Incepând cu 1 ianuarie 2015, indiferent de locul în care sunt stabilite persoanele neimpozabile, în Uniunea European sau în afara acesteia, locul taxarii cu TVA a serviciilor furnizate pe cale electronic, este locul unde beneficiarul este stabilit, si are domiciliul stabil sau resedina obisnuita.
Prestatorul poate opta pentru utilizarea REGIMULUI SPECIAL PENTRU SERVICIILE ELECTRONICE în România (stat membru de înregistrare***) pentru toate serviciile electronice prestate persoanelor neimpozabile stabilite în Uniunea European denumit REGIM UE.
În ce consta regimul UE prevazut la art. 152 “Regimul special pentru serviciile electronice,de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de catre persoane impozabile stabilite în UE, dar într-un alt stat membru decât statul membru de consum”?
PRESTATORUL de servicii electronice catre persoane neimpozabile stabilite în Uniunea European care opteaza pentru utilizarea regimului UE:
– trebuie sa fie înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal;
– nu mai are obligatia înregistrarii în fiecare stat membru de consum (în care beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuit);
– are obligatia înregistrarii în vederea utilizarii regimului UE si declararii TVA aferent prestarii de servicii electronice în România (stat membru de înregistrare***)
Organul fiscal competent este Administratia fiscala pentru contribuabilii nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finanelor Publice Bucuresti.
Obligatii privind înregistrarea în vederea utilizrii regimului UE:
DECLARATIA DE ÎNCEPERE A ACTIVITATII
La data începerii prestarii serviciilor, prestatorul transmite în format electronic declaratia de începere a activitaii sale supuse regimului special, care se completeaza si se depune, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de ANAF, accesând sectiunea “Inregistrarea în sistemul M1SS”
* Semnarea declaratiei de începere a activitatii se realizeaza prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condiiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica;
* Prestatorul aplica regimul special începând cu prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de începere a activitii, corect completate.
Prin exceptie, în cazul în care prima prestare de servicii care poate face obiectul aplicarii regimului special este efectuat înainte de prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de începere a activitii, regimul special se aplica începând cu data primei prestari, cu conditia ca persoana impozabila sa transmita declaratia de începere a activitatii cu privire la începerea activitatilor sale care pot face obiectul regimului special, pâna pe data de 10 a lunii urmtoare primei prestari. Aceasta prestare de servicii va fi declarata printr-o declaratie speciala de TVA separat pentru trimestrul calendaristic respectiv.
Sursa:bvfinantepublice.ro