Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Scopul pentru care avem legi este de a asigura respectarea unor reguli necesare bunei functionari a societatii. Regulile sunt publice, trebuie respectate de catre oricine, astfel ca ele ar trebui formulate incat sa le inteleaga oricine si sa le poata aplica ca atare – chiar si cei mai putin instruiti.
De multe ori se intampla insa ca datorita formularii alambicate sa existe dificultati in interpretare si pentru specialisti. Nu ar trebui sa sa intample acest lucru – cuvantul de baza este simplitatea – daca lucrurile sunt simple, le poate intelege oricine, asa cum se intampla sa poata conduce o masina orice persoana, indiferent de pregatirea academica. Cu atat mai mult, aceste simplificari ar trebui sa existe in acele zone din legislatie care impacteaza direct activitatea persoanelor fizice.
Iata exemplul declaratiei unice – care ridica an de an semne multe de intrebare pentru persoanele fizice. Ca exemplu, in sesiunea de intrebari si raspunsuri organizata de ANAF pe Facebook au existat peste 700 de comentarii care indica gradul ridicat de incertitudine in ce priveste obligatiile si modul de completare.
De exemplu cele doua bife nou introduse pentru a marca bonificatia , redate mai jos:
Este dificil pentru o persoana fizica care a realizat venituri si trebuie sa depuna singura declaratia unica sa analizeze art. 120 din Codul fiscal, sau art. 148 sau art 180 din Codul fiscal, si apoi daca este mai analitic, sa interpreteze si termenul numai aferent primei linii.
Este dificil si pentru specialistii care lucreaza zi de zi in domeniu, sa trateze anumite cazuri particulare.
Simplificarile care ar trebui implementate ar trebui sa fie :
- ajustarea exprimarii legislative – sa fie simpla si concisa. Atunci cand citesti un articol de lege, ar trebui sa poti sa ai o concluzie, fara echivoc privind problema ta
- simplificarea declaratiei unice – daca lucrurile sunt simple, atunci au sanse mult mai mari sa fie completate corect
- raspunsuri concrete la intrebari concrete – atunci cand adresezi organului fiscal o intrebare concreta, ar trebui sa primesti un raspuns concret, nu un raspuns standard, cu un extras din Codul fiscal, pe care probabil l-ai citit de suficiente ori inainte de a adresa intrebarea.