Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 18.10.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Procedura de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF:
a.) Intrebare contribuabil: “Ce semnifica acest “domiciliu fiscal”, cum sunt afectat?”
a.) Raspuns ANAF: “Domiciliul fiscal este stabilit în scopul desemnării organului fiscal care administrează obligațiile fiscale ale contribuabililor, respctiv organul fiscal la care se face inregistrarea fiscală, declararea, stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.
În situaţia în care aveţi obligaţii fiscale, aceste obligaţii se administrează de organul fiscal în raza căruia aveţi domiciliul fiscal.Pentru persoanele fizice române, care nu desfăşoară activităţi economice, domiciliul fiscal este domiciliul înscris în actul de identitate.”
b.) Intrebare contribuabil: “Daca sunt rezident in alta tara UE, si am domiciliul fiscal acolo de 10 ani, care este procedura pentru inregistrarea in Romania a actualului domiciu fiscal ?”
b.) Raspuns ANAF: “În vederea administrării creanţelor fiscale de către organele fiscale din România, prin domiciliu fiscal al unei persoane fizice se înțelege adresa unde își au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.
În situaţia în care persoana este considerată rezidentă atât în România (deţine carte de identitate românească valabilă), cât şi într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri este necesară stabilirea rezidenţei fiscale.
Pentru a analiza situația dumneavoastră , vă invităm să ne scrieți pe formularul de contact de pe site-ul ANAF, astfel încât colegii noștri din cadrul unității fiscale în rază căruia aveţi domiciliu înscris în actul de identitate, să poată verifica în evidențele fiscale. Ca urmare a analizei efectuate aceștia vă vor comunica care sunt obligațiile fiscale ce vă revin, inclusiv dacă aveți obligația depunerii chestionarului privind stabilirea rezidenţei fiscale. Formularul de contact poate fi accesat la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic. Vă sugerăm totodată să studiaţi răspunsurile date la întrebările adresate de contribuabili în sesiunile de facebook din data de 20.09.2017 şi 27.09.2017 care se găsesc pe site-ul ANAF la următoarele link uri: https://static.anaf.ro/…/Asi…/Facebook/FB_20_09_2017.pdf și https://static.anaf.ro/…/Asi…/Facebook/FB_27_09_2017.pdf .”
c.) Intrebare contribuabil: “Conform Ordinului nr. 2853/2017, Anexa 2, in cazul schimbarii sediului social (acesta coincide cu domiciliul fiscal )”Direcția generală de tehnologia informației din cadrul ANAF transmite electronic organului fiscal în a cărui rază teritorială se află noul sediu social informația privind adresa noului sediu social precum și data înscrierii acestei mențiuni în registrul comerțului.”. Aceasta insemna ca societatea nu mai trebuie sa depuna formularul 050 ? In aceste conditii, la mai mult de o luna de la intrarea in vigoare a Ordinului mentionat, de ce Administratiile Fiscale inca cer depunerea formularului ? De asemenea, cum ne sugerati sa procedam cand termenul de 15 zile lucratoare alocat pentru transferul dosarului fiscal nu este respectat ? ( anexa 2, pct 12.)”
c.) Raspuns ANAF: “Formularul 050 “Cerere de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contribuabilului” se depune de către contribuabil dacă a solicitat stabilirea domiciliului fiscal în altă locaţie decât cea în care se află noul sediu social.
Pentru informaţii privind transferul dosarului fiscal, după expirarea termenului de 15 zile lucratoare, vă sugerăm să vă adresaţi organului fiscal în a cărui rază teritorială se află noul sediu social. Menţionăm că, potrivit Legii privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, ordinele intră în vigoare la data publicării acestora în în Monitorul Oficial al României.”
d.) Intrebare contribuabil: “O societate are domiciliul fiscal diferit de sediul social. Hotaraste sa modifice sediul social in alt judet si domiciliul fiscal sa ramana neschimbat. ONRC a transmis modificarea de sediu social. Ce declaratii trebuie sa depuna contribuabilul in acest caz ? Mentionez ca in colaborare cu DGFP Ilfov, am ajuns la concluzia ca aceasta situatie lipseste din procedura si practic nu se stie ce trebuie facut.”
d.) Raspuns ANAF: “În situația prezentată de dvs. se aplică prevederile art 31 alin 1 şi 2 din Codul de Procedură fiscală având în vedere că doriţi ca domiciliul fiscal să rămână acelaşi dar este diferit de noul sediu social. Deci se depune formularul 050 la organul fiscal la care aveţi deja domiciliul fiscal completând la cap I pct 3 adresa noului sediu social , iar la cap II și III din formular aceeaşi adresă la care aveţi domiciliul fiscal.”
e.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, pentru schimbarea sediului care coincide cu domiciului fiscal de la o adresa la alta, acestea fiind in aceeasi localitate, in afara de demersurile facute la ORC, mai trebuie facut ceva in acest sens la administratia fiscala?”
e.) Raspuns ANAF: “In situația în care ați îndeplinit formalitățile de modificare a sediului social la O.N.R.C., nu mai este necesar să efectuați alte demersuri la organul fiscal.”
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-