Propunere de eliminare a deductibilitatii de 50% a combustibilului si a foii de parcurs

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ministerul Economiei a cuprins intr-un set de masuri publicate in 06.09.2021 cu scopul debirocratizarii si a doua propuneri de eliminare a doua situatii care complica mult activitatea companiilor.

Acestea sunt:

1.Eliminarea deductibilității limitate de 50% a combustibilului pentru autoturisme

Această reglementare, reminiscență a crizei din anii 2008 – 2009, (introdusă prin OUG nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, cu modificările și completările ulterioare), încă mai produce efecte.

Această prevedere expune contribuabilii la abuzuri din partea organelor de control și împiedică desfășurarea activităților economice în mod civilizat, deși antreprenorii sunt singurii în măsură să își gestioneze cheltuielile. În prezent, traversăm o altă criză, de altă natură, în care mediul de afaceri este afectat de pandemie și suportă consecințele ei, în multe domenii de activitate. Limitarea deductibilității combustibilului nu se regăsește în practica fiscală europeană frecventă și nu face altceva decât să întărească concluzia de legislație birocratică și reactivă.

Propuneri: modificarea art.298 alin.(1) din Codul Fiscal.

2. Eliminarea foii de parcurs ca document obligatoriu în deductibilitatea combustibilului

Foaia de parcurs este un alt document birocratic, care încarcă activitatea firmelor, atât a celor care utilizează în fapt vehiculele de serviciu, cât și a administratorilor acestora. În legislația fiscală actuală nu se regăsește o formă aprobată a foii de parcurs, însă există un conținut minim obligatoriu. Propunerea nu reglementează prevederile specifice ale firmelor de transport.

Propuneri: modificarea art.298 din Codul Fiscal și normele metodologice.

Articole similare

Comentariul tau aici