Propunere de modificare a Legii 210/1999 privind concediul paternal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Iata si o propunere de modificare a Legii 210/1999 privind concediul paternal, propunere inregistrata la Senat spre dezbatere in 30.03.2021.Unele propuneri de modificare vin ca urmare a necesitatii adaptarii legislatiei nationale la prevederile directivei 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor.

Modificarile propuse sunt:

  • numarul minimal de zile ce formeaza concediul paternal garantat sa fie majorat, de la 5 zile lucratoare, la 10 zile lucratoare.
  • acordarea posibilitatii tatalului copilului nou-nascut de a beneficia de concediul paternal cu ocazia nasterii unui copil, nu doar o singura data. In ceea ce priveste cursul de puericultura, acesta ar trebui efectuat si absolvit o singura data.
  • reglementarea explicita a urmatoarelor drepturi:

(1)Drepturile care au fost dobandite sau sunt in curs de a fi dobandite de lucrator la data la care incepe concediul paternal se mentin pana la sfar§itul respectivului concediu. La sfarsitul concediului, se aplica aceste drepturi, inclusiv orice modificare rezultata din legislatie, conventiile colective sau practicile nationale.

(2) La sfarsitul concediului paternal, lucratorul are dreptul de a reveni pe locul sau de munca sau pe un loc echivalent in conditii care nu ii sunt mai putin favorabile si are dreptul de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca
la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.

(3) Angajatorul se asigura de mentinerea raportului de munca pe parcursul acestei perioade de concediu paternal.

(4)Angajatorul se asigura ca nu ii este aplicat un tratament mai putin favorabil lucratorului pe motiv ca acesta a solicitat sau a efectuat concediul paternal.”

Articole similare

Comentariul tau aici