Propuneri fiscale noi privind acordarea facilitatilor in sectorul IT

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

O versiune revizuita a masurilor fiscale a aparut in presa pe site-ul G4media.ro. Mentionam de la inceput ca aceste masuri nu sunt publicate sub forma unui proiect de act normativ, pe site-ul Ministerului de Finante.

Iata la ce masuri pot sa se astepte companiile din domeniul IT:

1.Impozitul pe venitul din salarii

Se limiteaza scutirea de impozit in IT la venitul brut de pana la 10.000 lei.

Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, al ministrului muncii și solidarității sociale, al ministrului educației și al ministrului finanțelor, pot aplica scutirea la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

2. Contributia la pensie

In ce priveste contributiile sociale datorate de angajatii din domeniul IT se doreste introducerea unei prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator. Astfel, pentru persoanele fizice pentru care se aplica facilitatile in acest domeniu se reduce CAS cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuție la fondul de pensii administrat privat prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
Aceste persoane care datorează contribuția la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat sunt scutite de la plata acestei contribuții în limita cotei prevăzute anterior.
Prin excepție de la prevederile anterioare,aceste persoane pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.
Opțiunea se depune în scris, la angajator, acesta reținând contribuția aferentă potrivit prevederilor legale, începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-aînregistrat opțiunea.

In prezent cota de CAS este de 25%. Prin scutirea de contributia la fondul de pensii administrate privat de 3,75%, noua cota devine 21.25%.

3.Microintreprinderi cu cod CAEN de IT

In ce priveste microintreprinderile cu cod CAEN de IT, aceastea vor putea aplica doar cota de 3%, desi se propune reintroducerea si a cotei de 1% .

Codurile CAEN referite de proiect sunt:

  • 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator
  • 5829 – Activități de editare a altor produse software
  • 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
  • 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației

Textul proiectului este:

“Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:

  1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
  2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN:
    5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 -Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”

Din aceasta varianta de proiect s-a eliminat prevederea ca microintreprinderile cu o rata a rentabilitatii de peste 30% trebuie sa aplice regimul de platitor de impozit pe profit.

ACTUALIZARE : Ministerul Finantelor a anuntat intr-o conferinta din 05.09.2023 ca totusi aceasta masura de trecere la profit daca rata rentabilitatii depaseste 30% se va mentine.

Articole similare

Comentariul tau aici