Conform art. 147.3 din Codul Fiscal, in situatia in care taxa aferenta achizitiilor efectuate de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care este deductibila intr-o perioadă fiscala, este mai mare decat taxa colectata pentru operatiuni taxabile, rezulta un excedent in perioada de raportare denumit suma negativă a taxei.
Dupa determinarea taxei de plata sau a sumei negative a taxei pentru operatiunile din perioada fiscala de raportarea persoanele impozabile vor trebui sa faca regularizari, prin intermediul decontului de TVA.
In situatia in care si in perioadele anterioare de raportare a existat suma negativa a taxei si nu s-a solicitat rambursarea ei, aceasta urmeaza a se cumula cu suma negativa a perioadei curente.
Prin decontul de taxa prevazut persoanele impozabile trebuie sa determine regularizarile de taxa si sa stabileasca soldului taxei de plata sau a soldului sumei negative a taxei.
- Dacă taxa de plata cumulata este mai mare decat suma negativa a taxei cumulata, rezultă un sold de taxa de plata in perioada fiscala de raportare.
- Daca suma negativa a taxei cumulata este mai mare decat taxa de plata cumulata, rezulta un sold al sumei negative a taxei in perioada fiscala de raportare.
Cum se realizeaza solicitarea rambursarii sumei negative a taxei ?
Persoanele impozabile pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind şi cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Atentie ! Daca persoana impozabila solicita rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reporteaza in perioada fiscala urmatoare.
Cine poate solicita rambursarea sumei negative de taxa?
Nu poate fi solicitata rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Ce se intampla in cazul absorbtiilor si fuziunilor ?
• In cazul persoanelor impozabile care sunt absorbite de alta persoana impozabila, soldul sumei negative a taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a solicitat rambursarea este preluat în decontul de taxa al persoanei care a preluat activitatea.
• In situatia in care doua sau mai multe persoane impozabile fuzioneaza, persoana impozabila care preia activitatea celorlalte preia si soldul taxei de plata catre bugetul de stat, precum si soldul sumei negative a taxei, pentru care nu s-a solicitat rambursarea din deconturile persoanelor care s-au lichidat cu ocazia fuziunii.
[…] 8. Rambursarea TVA […]
[…] Rambursarea TVA […]
Vreau sa va spun ca inca nu s-a primit raspunsul la controlul incrucisat de care am pomenit mai sus…inca asteptam rambursarea tva-ului aferent lunii iulie si deja am cerut si la octombrie rambursare…e drept controlul a venit la 3-4 zile dupa depunerea decontului…totul e ok, dar degeaba, daca suma depaseste 500.000 ron trebuie aprobare de la Bucuresti, deci mai avem de asteptat o gramada de timp pana se misca cei de la Bucuresti. Si pana atunci am de recuperat zeci de miliarde de la stat si stau cu banii blocati.
Semnele crizei se vad si in controalele de TVA. Statul are nevoie de bani la buget si cum altfel sa ii obtina ? Codul fiscal are anumite masuri la care este extrem de greu sa te pliezi…cum ar fi obligativitatea de a fi scrisa pe factura primita de la furnizor adresa completa si codul de TVA. Sa fim realisti, chiar nu e posibil ca masura aceasta sa fie mereu indeplinita.:(
aici mai poti fi descurcaret ? oricat ai incerca..nu ai ce sa faci ..nu poti decat sa accepti . Statul e stat… si acum e CRIZA.
Intrebarea e retorica …Penalitati ? Adica ei au dreptul sa te amane cu solutionarea decontului, si tu trebuie sa iti platesti la timp obigatiile.Ba mai mult, tie ti se si percep penalitati Unde e dreptatea ? Situatie similara am avut si eu.
Ce este prezentat in acest articol se poate gasi citind legislatia…nu e nimic nou. De ce sa nu abordam cazuri care pot aparea, de exemplu ce se intampla daca ceri rambursare de TVA, vine controlul, decide ca vrea control incrucisat si suspenda procedura pana primeste raspuns trece o luna apoi inca o luna, deci doua luni in care acumulezi niste tva de plata care este mai mic decat cel pe care il ai de recuperat, dar nu e solutionata rambursarea pentru ca nu se primeste raspuns de la controlul incrucisat.Ce ai de facut?Platesti datoria catre finante in conditiile in care finantele au datorie mai mare catre tine?Iti calculeaza majorarai si penalitati?Cum sa nu doar sunt o autoritate in materie.Tu le calculezi majorari si penalitati pentru suma ce trebuie sa ti-o ramburseze ei? Nu…doar au suspendat procedura…nu se calculeaza majorari in perioada de suspendare.Tu ai termen de plata 30 zile ei au termen de solutionare 45 zile.Deci unde e dreptatea si logica?Astept comentarii…