Recunoasterea veniturilor din servicii – exemple IAS 18

Intr-o anexa la IAS 18 sunt prezentate cateva exemple concrete de recunoastere a veniturilor din prestarea serviciilor.

• Onorariile de instalare

Acestea se recunosc drept venituri pe masura executiei instalarii . Exceptie fac situatiile in care onorariile sunt asociate vanzarii unui produs, caz in care se recunosc ca si venituri in momentul vanzarii bunului.

• Comisioanele de publicitate

Acestea se recunosc atunci cand reclamele sunt date publicitatii.

• Comisioanele agentilor de asigurare

Se recunosc de catre agenti la datele efective de intrare in vigoare sau de innoire a politelor aferente.

• Onorarii de admitere

Veniturile obtinute in urma spectacolelor artistice sau altor evenimente se recunosc la data evenimentului respectiv. Daca se vinde un abonament pentru astfel de evenimente, taxa se aloca fiecarui eveniment , in functie de serviciile pe care acestea le presupun.

• Taxe de scolarizare

Veniturile se recunosc pe parcursul perioadei de scolarizare.

• Cotizatii de initiere si pentru calitatea de membru

Daca cotizatia este numai pentru calitatea de membru, cotizatia se recunoaste ca venit atunci cand exista certitudine privind incasarea sa.

Daca cotizatia da dreptul membrului sa beneficieze de servicii sau publicatii care urmeaza sa fie oferite pe durata perioadei abonamentului, sau sa cumpere bunuri si servicii la pret redus, fata de cel perceput celor care nu sunt membri, atunci ea este recunoscuta pe o baza care ia in considerare natura si valoarea beneficiilor, ca si momentul in care au fost oferite.

• Onorarii pentru elaborarea de softuri personalizate

Se recunosc ca venit pe masura executiei contractului, inclusiv a prestarii de servicii de asistenta tehnica, dupa implementarea softului personalizat.

 

Articole similare

Comentariul tau aici