Reintoarcerea la munca dupa o pauza in cariera

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Oamenii isi intrerup cariera profesionala pentru multe motive, cum ar fi – sa aiba grija de persoane din familie, pentru dezvoltarea profesionala, ca sa calatoreasca, pentru a se recupera dupa o boala, pentru a duce la indeplinirea proiecte personale sau pentru a-si reincarca bateriile dupa o concediere.

Oricare ar fi motivele intreruperii activitatii, vine un moment cand atentia se indreapta dinnou catre activitatea profesionala.

Unii pot avea angajamente de revenire la vechiul angajator, iar altii pot opta pentru a cauta provocari noi. In ambele cazuri, daca stii ce doresti sa faci si stii ce ai de oferit vei fi mai aproape cu un pas de obiectivul tau.

Inainte de orice decizie, este bine sa iti iei putin timp pentru a te gandi la cariera pe care ti-o doresti si sa-ti propui niste obiective pentru reintoarcerea la munca – unele pot fi imediate iar altele de perspectiva.

Cele mai frecvente intrebari cu privire la reintorcerea la munca sunt:

Va conta experienta pe care o am, chiar daca au trecut cativa ani de pauza?

Multi oameni care se intorc la munca dupa o pauza se intreaba daca ceea ce stiu si abilitatile lor vor mai fi actuale si daca vor mai conta. Daca a trecut mult timp si simti ca nu ai tinut pasul cu noutatile este momentul sa te gandesti sa iti reimprospatezi cunostintele. In unele profesii efortul poate fi mai mare decat in altele. Dar indiferent de aceasta, experienta personala conteaza fiindca spune angajatorului ca esti capabil de succes, si ca vei fi capabil sa iti duci la bun sfarsit munca, asa cum ai facut si in trecut.

Imi voi redobandi intrederea in mine ?

Increderea in capacitatea de a face o treaba buna poate sa scada daca ai fost absent din campul muncii o perioada mai lunga de timp. Aceasta se intampla mai ales in cazul in care revii dupa o boala, dupa pierderea unui loc de munca, dupa concediul de ingrijire copil cand te intrebi daca poti face dinnou fata complexitatii unui loc de munca solicitant. Prin aceste sentimente trec anual, mii de oameni. Sfatul nostru este sa iei lucrurile pas cu pas, sa incepi sa iti improspatezi cunostintele si increderea in sine va reveni gradual.

Daca decizi sa te reintorci la acelasi loc de munca este bine sa pastrezi legatura cu membri echipei, ca sa afli informatii noi, despre schimbarile in organizatie si sa ii asiguri de angajamentul tau privind implicarea ta viitoare in companie. Reintoarcerea la munca poate avea aspecte sensibile, de care trebuie sa tii cont : unii colegi au preluat sarcinile tale si au devenit supraglomerati de acestea (caz in care in subconstient s-ar putea sa te considere vinovat/a de acest lucru) , altii s-ar putea simti amenintati de revenirea ta iar altii vor fi reticenti la a-ti preda sarcini care le placeau si cu care erau confortabili. Totul se rezolva in timp, cu diplomatie.

Un sfat care te-ar putea ajuta este sa nu discuti despre ingrijorarea ta privind aceste aspecte cu colegii sau seful tau – nimeni nu stie daca in aceasta perioada nu ai dezvoltat anumite competente profesionale, daca ti-ai imbunatatit anumite capacitati si astfel organizatia in ansablu sa beneficieze de pe urma lor.

Aproape orice persoana considera schimbarea stresanta, chiar daca vorbim de schimbari pe care ni le dorim si le asteptam. E important sa accentuezi gandurile pozitive si sa incerci sa nu te plangi de aceasta situatie, mai ales ca pot exista colegi care sa considere ca ai fost norocos ca ai putut sa ai o pauza.

Articole similare

Comentariul tau aici