Spatiul Privat Virtual un serviciu modern pentru contribuabili – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 16.08.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Spatiul Privat Virtual un serviciu modern pentru contribuabili”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil“Buna ziua, 1. Se mai poate descarca D200 din SPV ? Logarea se face cu certificat digital. 2. In cazul actelor de control ANAF (R.I.F) emiterea acestora apare la Mesaje?”

a.) Raspuns ANAF: “Bună ziua! Indiferent dacă conectarea la serviciul „Spațiul Privat Virtual” se efectuează cu certificat calificat sau cu credențiale (user, parolă, OTP), Declarația privind veniturile realizate din România – D200 se completează direct în formularul online, nefiind necesară descărcarea acestuia. Formularele care pot fi completate online de persoanele fizice se pot accesa din meniul Declarații / Completare declarații, selectați formularul pe care doriți să îl completați iar apoi anul pentru care se dorește depunerea acestuia.

Actele administrative emise de organele de inspecţie fiscală care se comunică prin serviciul „Spațiul Privat Virtual” sunt deciziile privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecţiei fiscale, deciziile privind nemodificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecţiei fiscale și deciziile de impunere privind obligaţiile fiscale principale aferente diferenţelor bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecţiei fiscale la persoane juridice, acestea regăsindu-se în secțiunea „Mesaje”, la fel ca orice document comunicat prin această modalitate.”

b.) Intrebare contribuabil: “Ar fi util ca odata ce apar documente emise si comunicate de MFP/ANAF in SPV, contribuabilul sa primeasca un email sau SMS de atentionare la adresele comunicate la inregistrare in C800, astfel incat sa ia la cunostinta la timp despre acestea.”

b.) Raspuns ANAF: “Atentionarea că “s-a emis un act pentru firma” se primeşte doar în situaţia în care în Cererea de înregistrare ca utilizator SPV, aţi optat pentru pentru primirea de atenţionări prin poşta electronică sau prin aplicaţia Notif.Aplicația NOTIF este diponibilă pentru telefonele cu sistem de operare Android sau iOS. Atenţionarea prin SMS urmează a fi implementată.”

c.) Intrebare contribuabil: “Cand o sa fie disponibila plata online cu cardul pentru contributii?”

c.) Raspuns ANAF: “Plata online cu cardul pentru persoanele fizice, inclusiv pentru contributii se poate face prin ghiseul.ro la următorul link: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public “

d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, cum putem renunta la SPV pentru o firma ? raspunsul ar fi la art. 27 din conditii generale, dar intrebarea este: de ce aceasta optiune nu a fost finalizata nici acum la circa doua luni de la lansare ?”

d.) Raspuns ANAF: “Buna ziua, așa cum ați specificat și dvs. renunțarea la SPV se realizează potrivit prevederilor art. 27 din Ordinul nr. 660/2017, dar până în prezent nu a fost finalizata implementarea renuntarii la SPV pentru persoanele juridice.”

e.) Intrebare contribuabil: “Multumesc, vroiam sa stiu daca se poate solicita o copie a D200 depusa ANAF asa cum putem solicita si copie D112+D300 etc. Inainte pe platforma veche aveam acces si puteam descarca un duplicat al D200.”

e.) Raspuns ANAF: “Într-adevăr, în prezent, pentru formularele 200, 220 și 230 depuse prin SPV nu se poate obține o copie în format PDF. Vom informa colegii care se ocupă de dezvoltarea aplicației care deservește serviciul „Spațiul Privat Virtual” despre acest aspect.”

Mai multe intrebari si raspunsuri pe aceasta tema pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa: ANAF

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare