Speta: Achizitie intracomunitara de bunuri -exigibilitate TVA -factura emisa in luna urmatoare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Firma X SRL, platitoare de TVA in regim normal, cu optiune pentru TVA la incasare achizitioneaza marfuri din Ungaria in luna august 2022. Marfurile sunt primite in luna august, insa factura primita este cu data de 10 septembrie 2022.

Se pune intrebarea, cand intervine exigibilitatea TVA pentru aceasta achizitie si ce obligatii declarative exista?

Art. 284 din Codul fiscal prevede ca in cazul unei achiziții intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrări de bunuri similare, în statul membru în care se face achiziția.

În cazul unei achiziții intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevăzute în legislația altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, după caz, la data emiterii autofacturii prevăzute la art. 319 alin. (9) ori în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator, dacă nu a fost emisă nicio factură/autofactură până la data respectivă.

Asadar, exigibilitatea TVA intervine:

  • la data emiterii facturii
  • la data emiterii autofacturii sau
  • in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, dacă nu a fost emisă nici o factură/autofactură până la data respectivă.

Astfel, potrivit prevederilor anterioare exigibilitatea TVA intervine la data emiterii facturii – mai precis in luna septembrie 2022.

In luna septembrie 2022 se va declara astfel achizitia intracomunitara in D300 si in D 390.

Articole similare

Comentariul tau aici