Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Când poate fi exercitată opțiunea microîntreprinderilor care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei de a trece la impozitarea pe profit?
Raspuns ANAF
Codul fiscal prevede că microîntreprinderile existente care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei pot opta să aplice prevederile privind impozitul pe profit începând cu trimestrul în care această condiţie este îndeplinită. Opţiunea este definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiţie nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, dacă sunt îndeplinite condiţiile privind microîntreprinderea prevăzute la art. 47 din Codul fiscal. Ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opţiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală. Calculul şi plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice impozitarea pe profit se efectuează luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.
Ca urmare, exercitarea opțiunii microîntreprinderilor care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei de a trece la impozitarea pe profit poate fi efectuată în cursul oricărui trimestru , atât de către microîntreprinderile care aveau deja nivelul minim al capitalului social impus de lege, respectiv, 45.000 lei, cât și de către microîntreprinderile care majorează capitalul social ulterior acestei date.
De asemenea, microîntreprinderile care, la data de 1 ianuarie 2017 aveau deja nivelul capitalului social de minim 45.000 lei, pot opta oricând, începând cu această dată, pentru aplicarea prevederilor privind impozitul pe profit.
Baza legala
Legea nr 227 / 2015 articolul 47 și 48 al.5^2