Zilierii se vor putea asigura in sistemul public de sanatate !

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 19.04.2019 a fost publicata in Monitorul Oficial OUG nr. 26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Una dintre modificarile aduse de aceasta lege se refera la posibilitatea zilierilor de a se asigura (in mod optional) in sistemul public de sanatate.

“Articolul 9 se modifică și va avea următorul cuprins:”

(1) Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuția de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

(2) Calculul, plata și declararea contribuției de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat pentru veniturile realizate din activitatea realizată de zilieri sunt în sarcina beneficiarului.

(3) Activitatea desfășurată în condițiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. Acesta se poate asigura opțional în sistemul public de sănătate potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Activitatea desfășurată în condițiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

(5) În situația producerii unui accident de muncă sau boală profesională beneficiarul este obligat să asigure plata cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare.”

In concluzie, incepand cu 01 mai 2019, zilierii care isi doresc sa se asigure in mod optional la sistemul public de sanatate, o vor putea face prin depunerea declaratiei unice si achitarea CASS (10%) din venitul brut.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici