Iata mai jos raspunsul dat de ANAF la urmatoarea intrebare adresata de un contribuabil :
Care este tratamentul fiscal al veniturilor realizate de o persoană fizică rezidentă în Franţa din lichidarea unei persoane juridice din România?
În cazul în care persoana fizică rezidentă în Franţa nu prezintă certificatul de rezidenţă fiscală în momentul realizării venitului, se aplică Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Astfel, potrivit art. 223, alin. (1), lit. o) veniturile realizate de nerezidenţi din lichidarea unei persoane juridice române sunt venituri impozabile obţinute din România. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, respectiv asupra cuantumului excedentului în bani/în natură diminuat cu suma adusă ca aport de nerezident la capitalul social al societăţii din România.
Menţionăm că, veniturile din lichidarea unei companii nu sunt considerate dividende, întrucât potrivit art. 7 alin. (1) pct. 11 din Codul fiscal, dividendul semnifică o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare la acea persoană juridică exceptând, printre altele, şi o distribuire în bani sau în natură efectuată în legătură cu lichidarea unei persoane juridice.
În cazul în care persoana fizică rezidentă în Franţa prezintă certificatul de rezidenţă fiscală în momentul realizării venitului, potrivit prevederilor art. 230 din Codul fiscal, se aplică prevederile Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiată între România şi Franţa.
Precizăm că, întrucât veniturile obţinute de persoana fizică nerezidentă din lichidarea unei persoane juridice române nu reprezintă dividende, acestea nu intră sub incidenţa art. 10 “Dividende” din convenţie.