Inregistrare contabila overdraft

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In primul rand trebuie sa clarificam ce este un overdraft.

Overdraftul sau descoperitul de cont este pratic un credit aflat la dispozitia persoanei beneficiare, ca presupune ca poti utiliza mai multi bani decat exista la un moment dat in soldul contului, in limita unui anumit plafon, agreat cu banca.

Astfel, daca o firma are in contul bancar curent un sold de 1.000 lei, dar are si un overdraft de 500 lei, va putea utiliza de exemplu pentru o plata catre furnizori suma de 1.500 lei.

In momentul in care va incasa bani, se va inchide automat overdraftul, iar la nevoie, il va putea accesa iar, fara nici o alta formalitate.

In exemplu de mai sus:

  • Sold initial debitor cont 5121 = 1.000 lei
  • Iesiri -credit cont 5121 = 1.500 lei
  • Sold final creditor 5121 = -500 lei

Avem asadar un sold creditor la contul 512 Conturi curente la banci care este dealtfel un cont bifunctional. Soldul debitor reprezintă disponibilitățile în lei și în valută, iar soldul creditor, creditele primite – se arata in reglementarile contabile -O 1802/2014.

Overdraftul nu are monografie contabila distincta, el fiind reflectat in soldul creditor al contului 5121 si rezulta din inregistrarea extraselor de banca.

Cu totul altfel se inregistreaza creditele bancare pe termen scurt si lung, care reprezinta un produs de creditare distinct, ce se inregistreaza pe conturi separate in contabilitate.

Articole similare

Comentariul tau aici