Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Absentarea de la locul de munca a salariatilor, fara anuntarea si motivarea acestei absentari, constituie o abatere disciplinara si poate aduce consecinte grave asupra angajatului. Practic, prin aceasta absentare neanuntata, salariatii incalca dispozitiile prevazute in contractul individual de munca incheiat cu acel angajator.
Ca urmare a absentelor nemotivate ale salariatilor, angajatorul poate aplica sanctiuni disciplinare.
Potrivit art. 248 din Codul Muncii, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentul scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Ce informatii trebuie sa contina decizia de sanctionare?
In decizie se cuprind in mod obligatoriu urmatoarele aspecte:
- descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
- precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
- motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
- temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
- termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
- instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Atentie ! Absentele nemotivate de la munca si concediile fara plata sunt scazute din vechimea in munca.
Pentru perioadele de absenta, angajatorii nu vor fi obligati sa plateasca salariul si contributiile sociale ale angajatului.
Baza legala: Codul Muncii
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-