Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 28.06.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la ”Acordarea deducerii personale”. Iata mai jos o sinteza a intrebarilor puse de contribuabili si raspunsurile date de specialistii ANAF:
a.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, daca se angajeaza o persoana pe 10 ale lunii, i se acorda deducere in luna respectiva?”
a.) Raspuns ANAF: “Da, persoana beneficiază de deducerea personală integrală (în limita venitului realizat) chiar dacă este angajată cu data de 10 ale luni, în situaţia în care persoana are funcţia de bază la angajatorul respectiv.”
b.) Intrebare contribuabil: “Trebuie sa ne asiguram ca pana pe 10 a lunii, angajatul nu a mai lucrat la un alt angajator? unde a beneficiat si acolo de deducere? sau nu este responsabilitatea noastra?”
b.) Raspuns ANAF: “Dacă în cursul aceleiași luni se schimbă locul de muncă la un alt angajator, atunci deducerea personală se acordă numai de primul angajator (vechiul angajator).”
c.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua! Deducerile se acordă și pentru angajații la stat în aceleași condiții? Eu așa înțeleg dar contabila de la instituție a făcut un calcul și pentru un salariu de 1900 de lei cu o persoană în întreținere a ieșit o deducere de aproximativ 25 de lei . Există astfel de situații? Dosarele nu sunt verificate mai sus dacă contabilii fac greșeli?”
c.) Raspuns ANAF: “Persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază.
Obligația stabilirii persoanelor aflate în întreținerea contribuabilului în funcție de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcția de bază.
Pentru venitul brut lunar din salarii obţinut de dumneavoastră (1900 lei) deducerile personale se stabilesc conform Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 52/2016 privind aprobarea calculatorului pentru determinarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii la funcţia de bază, începând cu luna ianuarie 2016, potrivit prevederilor art. 77 alin. (2) şi ale art. 66 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Potrivit acestui ordin pentru venitul brut de 1900 lei deducerea personală pentru o persoană aflată în întreţinere este în sumă de 300 lei, sumă pentru care nu se calculează impozit. În vederea clarificării situaţiei prezentate este necesar să vă adresaţi angajatorului dumneavoastră.”
d.) Intrebare contribuabil: “Daca o persoana are 2 contracte de munca a câte 4 ore fiecare, cu un venit brut de 750 lei pentru fiecare contract (1500 lei total) la 2 angajatori diferiți, cum i se calculează deducerea personală? Pe venit, aplicându-se astfel deducerea pe fiecare contract in parte sau se calculează doar pentru contractul de baza, respectiv doar pt. suma de 750 lei)?”
d.) Raspuns ANAF: “Potrivit art.77 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul iscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.”
e.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! Poate ca au mai fost intrebari pe aceasta tema ati atunci ma scuzati ca intrebarea se va repeta. Deducerea personala pentru un copil-doi, se acorda fiecarui parinte indiferent ca unul sau altul il are in intretinere, cum era odata specificat?Acum fiecare primeste deducerea pentru acelasi copil-copii? Multumesc!”
e.) Raspuns ANAF: “Intrucât din intrebarea dvs. nu reiese in mod clar statutul parinților şi nici dacă copii sunt minori sau nu, vă comunicăm că in funcție de acesta deducerea se acorda astfel:
Pentru copilul minor aflat în întreținerea părinților sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinți, respectiv tutorelui.
Pentru copilul minor provenit din căsătorii anterioare, dreptul la deducerea personală revine părintelui căruia i-a fost încredințat copilul și unuia dintre soți care formează noua familie.
În situația în care într-o familie sunt mai mulți copii aflați în întreținere, cu excepția copiilor minori, aceștia vor fi preluați în întreținerea unuia dintre părinți conform înțelegerii dintre părți. În aceste situații contribuabilii vor prezenta plătitorului de venit fie o declarație pe propria răspundere din partea soțului/soției, fie o adeverință emisă de plătitorul de venit din salarii al acestuia/acesteia, după caz, din care să rezulte numărul și identitatea copiilor care sunt preluați în întreținere de fiecare soț/soție.”
Mai multe intrebari si raspunsuri, cu privire la aceasta tema, pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – https://www.facebook.com/www.ANAF.ro/?fref=ts
Sursa: ANAF
Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-