Acordarea zilelor libere cu ocazia sarbatorilor de Paste pentru alte culte decat cele crestine

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Codul muncii prevede la art. 139 lista zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Aceasta lista cuprinde si cele 3 mari sarbatori religioase: Pastele, Rusaliile si Craciunul.

In anul 203, de Paste, aceste zile se acorda astfel:

  • 14 aprilie (vineri) — Vinerea Mare
  • 16 (duminica) – 17 (luni) aprilie — Paste ortodox 2023.

Codul muncii prevede sa pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.
De asemenea, se prevede ca se acorda două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Zilele libere stabilite pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Textul legii nu face precizare referior la prezenta la munca in zilele libere oficiale in cazul angajatilor din alt cult crestin care sarbatoresc in alte zile sau celor care nu apartin de un cult crestin si obtin cele 2 zile libere/sarbatoare in alta perioada. Angajatorul poate astfel decide, in functie de specificul activitatii, daca in zilele libere legale acorda tuturor liber sau doar celor care prin natura cultului de care apartin sarbatoresc evenimentele la datele aflate pe calendarul national.

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator

Articole similare

Comentariul tau aici