Act aditional sau decizie colectiva de majorare a salariului minim? Model

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Incepand cu 1 octombrie 2023 s-a majorat salariul minim general de la 3.000 lei 3.300 lei.

Se pune intrebarea, ce documente se intocmesc pentru aceasta modificare pentru angajatii care au salariu minim 3.000 lei ?

Se intocmeste act aditional sau este suficienta o decizie colectiva?

Art 17 alin.(5) din Codul muncii prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.

Art. 164 din Codul muncii prevede ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Modificarea salariului minim este o modificare impusa prin HG 900/2023 astfel nu este o majorare obisnuita a salariului ci o modificare prevazuta expres de lege prin urmare se poate intocmi decizie colectiva.

Citeste si:

Termenul de transmitere in REVISAL a majorarii salariului minim la 3.300 lei

Articole similare

Comentariul tau aici