Care sunt plafoanele fiscale pentru anul 2023 ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

1. Microintreprinderi

  • 500.000 eur (cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in EUR este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile)

2. Platitor de TVA

  • 88.500 eur – persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de TVA (regim special de scutire)

Comanda aici lucrarea Noutati fiscale 2023

3. TVA la incasare

  • 4.500.000 lei potrivit prevederilor art 282 alin (3) lit. a)CF) – plafonul pentru a trece de TVA la incasare la TVA normal

4. Achizitii intracomunitare de bunuri sub 10.000 eur fara cod special de TVA

Achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc printre altele si conditia ca valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare sa nu depaseasca pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 EUR . – nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania.

Atentie! echivalentul in lei este 34.000 lei, fiindca conversia se realizeaza la cursul valutar de schimb comunicat de BNR la data aderarii.

5. Schimbarea perioadei fiscale de TVA

  • Cifra de afaceri de 100.000 eur (contravaloarea in lei se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului).

6. Trecerea de la norma la sistem real

Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real (cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 EUR este cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal).

Autor: Mădălina Raluca Cățănaș, economist, profil Linkedin click aici.

Articole similare

One Thought to “Care sunt plafoanele fiscale pentru anul 2023 ?”

  1. Muntean

    Cred ca plafonul de 88500 euro cifra de afaceri dupa care devii platitor de TVA este acelasi de mai mult de 5 ani.Se mai gandeste cineva sa-l mai mareasca? Si de ce si pana cand se mai ia in calcul cursul euro de la momentul aderarii? Mi se pare o penibilitate.Poate cineva sa explice?

Comentariul tau aici