Ce cheltuieli cu autoturismul in comodat pe PFA sunt deductibile ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Daca o persoana fizica pune la dispozitia PFA-ului pe care il detine un autoturism din patrimoniul personal, poate deduce anumite cheltuieli, total sau partial, in functie de modul de utilizare a bunului: integral sau partial in activitatea respectiva.

Dacă vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfășurării activității, se limitează la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând:

  • impozitele locale
  • asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto
  • inspecțiile tehnice periodice
  • rovinieta.

În vederea acordării deductibilității integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizării vehiculelor se efectuează pe baza documentelor justificative și prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puțin următoarele informații: categoria de vehicul utilizat, scopul și locul deplasării, kilometrii parcurși, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Baza legala: Art. 68 alin.(7) lit. k) Cod fiscal.

Este important de retinut ca amortizarea nu este o cheltuiala deductibila. Am detaliat acest aspect in articolul: Deductibilitatea amortizarii bunurilor din patrimoniul personal utilizate pe PFA

Articole similare

Comentariul tau aici