Ce rapoarte foloseste un contabil pentru verificari?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Pentru a verifica inregistrarile contabile si pentru a putea pregati declaratiile fiscale, exista cateva instrumente utile.

Mai jos prezentam o lista de rapoarte – unele de natura fiscala, altele de natura contabila, foarte utile in verificarile contabile periodice.

Acestea sunt:

  1. Balanta de verificare

Este poate cel mai important document de verificare contabila. Este important sa poti sa obtii balanta intr-un mod flexibil si in orice moment.

Daca utilizezi SmartBill Conta poti genera balanta de pe orice calculator cu acces la internet.

Poti alege:

  • sa generezi balanta analitica sau sintetica
  • poti selecta un cont/grupa/clasa
  • poti alege balanta cu 4 coloane sau mai multe, cu optiunile de mai jos:
  • poti alege daca sa incluzi conturile extrabilantiere sau nu, si daca sa se afiseze conturile fara tranzactii:
  • poti sa exporti balanta in excel sau in pdf

2. Jurnalele de cumparari/vanzari

Acestea sunt o recapitulare a cumpararilor si vanzarilor efectuate de firma si prezinta importanta deosebita la platitorii de TVA deoarece pe baza lor se completeaza decontul de TVA.

Daca utilizezi SmartBill Conta, poti obtine jurnalele potrivite profilului tau fiscal (ex. platitor de TVA normal sau cu TVA la incasare).

Le poti exporta in excel sau pdf si le poti genera centralizat sau detaliat, pe tranzactii.

3. Registrul jurnal

Contine toate operatiunile derulate de companie si inregistrate sub forma de note contabile. Daca vrei sa verifici toate notele contabile din cursul unei luni, registrul jurnal este documentul potrivit.

Daca utlizezi programul de contabilitate SmartBill Conta, poti genera registrul jurnal bifand sa afiseze: totalurile pe zi, pe luna sau sa cumuleze conturile pe document.

  • se poate exporta in excel sau pdf

4.Registrul de evidenta fiscala

Inregistreaza modalitatea de calcul a taxelor de tipul impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

SmartBill Conta este un mare ajutor in acest sens, mai ales daca esti platitor de impozit pe profit si ai calcule mai complexe de efectuat fiindca incorporeaza in aplicatie mini calculatoare cum ar fi cel care stabileste plafonul sponsorizarilor.

Avantajul este ca poti sa tii evidenta in aplicatia de contabilitate a modului de calcul a impozitului pe profit/micro si nu mai trebuie sa tii evidente externe, in excel care se pot deteriora si pierde usor.

5. Raportul de cash-flow care contine sumele de incasat si de platit

Un cash-flow sanatos este foarte important pentru orice entitate, de aceea evidenta incasarilor si platilor joaca un rol esential.

Din acest motiv, in SmartBill Conta avem doua rapoarte destinate evidentei sumelor de incasat si sumelor de platit.

Analizand aceste rapoarte vei sti ce sume vei avea de plata si de incasat in perioada urmatoare si iti vei putea face o prognoza a numerarului din firma.

Poti alege urmatoarele optiuni de afisare:

De asemenea, raportul este util pentru analiza facturilor vechi neincasate.

Articole similare

Comentariul tau aici