Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Codul fiscal defineste titlul de valoare ca fiind orice titlu de participare și orice instrumente financiare calificate astfel prin legislația în materie din statul în care au fost emise.
Transfer este definit de codul fiscal drept orice vânzare, cesiune sau înstrăinare a dreptului de proprietate, schimbul unui drept de proprietate cu servicii ori cu un alt drept de proprietate, precum și transferul masei patrimoniale fiduciare în cadrul operațiunii de fiducie potrivit Codului civil.
Fiecare dintre acestea poate prezenta mai multe tipuri.
Un alt act normativ care face referire la titlurile de valoarea este codul civil – sectiunea 4 -Titlurile de valoare , art. 2622 si 2.623.
Legea aplicabilă titlurilor de valoare
(1) Emiterea de acțiuni sau obligațiuni, nominative sau la purtător, este supusă legii aplicabile statutului organic al persoanei juridice emitente.
(2) Condițiile și efectele transmiterii unui titlu de valoare dintre cele menționate la alin. (1) sunt supuse:
a) legii aplicabile statutului organic al persoanei juridice emitente, cât privește titlul nominativ;
b) legii locului de plată a titlului la ordin;
c) legii locului unde se află titlul la purtător în momentul transmiterii, în raporturile dintre posesorii succesivi, precum și dintre aceștia și terțele persoane.
Legea aplicabilă titlului reprezentativ al mărfii
(1) Legea menționată expres în cuprinsul unui titlu de valoare stabilește dacă acesta întrunește condițiile spre a fi un titlu reprezentativ al mărfii pe care o specifică. În lipsa unei asemenea precizări, natura titlului se determină potrivit legii statului în care își are sediul întreprinderea emitentă.
(2) Dacă titlul reprezintă marfa, legea care i se aplică, în calitatea sa de bun mobil, potrivit alin. (1), cârmuiește drepturile reale referitoare la marfa pe care o specifică.
Exemple de titluri de valoare:
- actiuni: acestea sunt titluri de valoare emise de societati, si reprezinta parti din capitalul unei societati. Veniturile obtinute ca urmare a detinerii de actiuni sunt dividendele.
- obligatiuni: sunt titluri de creanta prin care emitentul se imprumută de la detinatorii de obligatiuni si este obligat sa ramburseze la scadenta valoarea acestora impreuna cu o dobanda (cupon).
- titluri de stat: reprezinta imprumuturi ale statului prin care isi finanteaza diferite proiecte proprii.
- instrumente financiare derivate.
In prezent, castigul din transferul tilturilor de valoare de catre persoane fizice este impozitat cu 10%.
O noua modificare la Codul fiscal a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 20.04.2022 cu 213 voturi pentru, 5 impotriva si 46 de abtineri. Modificarea vizeaza implementarea unui sistem de impozitare la sursa pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui procent de 1% asupra castigului din transferul titlurilor de valoare detinute mai mult de un an si 3% asupra castigului din transferul titlurilor de valoare detinute mai putin de un an, fara ca pierderile sa fie compensate sau declarate.
Propunerea vizeaza in plus anularea creditelor fiscale acumulate pe baza pierderilor inregistrate in anii precedenti.