Comunicat CNAS – angajati in somaj tehnic fara asigurare de sanatate

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Comunicat de presa Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate 09.07.2020 privind angajatii in somaj tehnic fara asigurare de sanatate.

Calitatea de asigurat este generată de sistemul informatic al CNAS în baza reglementărilor legale în vigoare.

În urma sesizărilor primite la CNAS, referitoare la faptul că mai multe persoane aflate în șomaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), deși angajatorii au virat sumele aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate, facem următoarele precizări:
CNAS gestionează fondurile provenite din contribuțiile la sănătate colectate de ANAF. Mai exact, CNAS importă în SIUI datele de la ANAF, care primește de la angajatori Declarația 112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, reglementată prin Ordinul comun al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului sănătății nr. 1942/979/819/2020.

Din analiza situațiilor semnalate, am constatat ca în Declarația 112, începând cu luna aprilie 2020, mai mulți angajatori nu au încadrat corect personalul aflat în șomaj tehnic și nu a fost specificată perioada în care personalul s-a aflat în șomaj tehnic. Astfel, în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în șomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat cu contribuție zero la sănătate. Conform reglementărilor în vigoare din sistemul de sănătate, o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate și nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuției își pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăți a contribuției.

O modalitate de a regla această problemă ce creează neajunsuri persoanelor care s-au aflat sau încă mai sunt în șomaj tehnic constă în depunerea declarațiilor rectificative de către angajatori. Această nouă declarație dă posibilitatea ca, în termen de 48 de ore, SIUI să recunoască statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept.

„Este mai mult decât regretabil că cei care întâmpină deja neajunsuri cauzate de faptul că au fost nevoiți să intre în șomaj tehnic trebuie să suporte acum și piedici în accesarea serviciilor medicale de care au nevoie. Este obligația noastră să asigurăm accesul la servicii medicale. De aceea, deși această problemă nu a fost generată de casele de asigurări de sănătate sau de sistemul informatic al CNAS, încercăm să identificăm cele mai bune soluții împreună cu colegii din ANAF pentru ca oamenii să nu se mai confrunte cu situația de a nu putea beneficia de serviciile medicale necesare”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Articole similare

3 Thoughts to “Comunicat CNAS – angajati in somaj tehnic fara asigurare de sanatate”

 1. Anonymous

  Draga stat,

  Angajatorii au facut ce le-a spus statul sa faca, in ziua de azi cand tehnologia e parte din viata noastra, ar trebui sa va corelați cu toate instituțiile si sa va luati informațiile de care aveți nevoie, nu sa puneți oamenii pe drumuri degeaba.
  Apropo, am depus la agențiile de șomaj niste liste, ce conțineau CNP-uri…
  La următoarea stare de urgență o sa vinim cu declarațiile pe dischetă sa fim siguri ca va iese.
  Si poate, angajatii de la casele de sanatate vor învăța sa se poarte cu publicul, sau ar trebui sa ne cerem scuze pentru deranj, ca se mai îmbolnăvește un salariat si cerem banii pe medicale

 2. Lia Pojoga

  CORECT !!

 3. Florentin

  Minciuni nerusinate! Casa de sanatate pentru ca nu are un contract pentru mentenanta softwore deci implicit persoane care sa se ocupe cu modificarile programelor pentru preluarea noilor situatii provocate de somajul tehnic din declaratia 112 dau vina pe angajatori ca nu au stiut sa completeze si ii pun sa faca rectificative in loc sa gaseasca solutii de a remedia aceasta problema!
  Ne-am saturat de dezinformarile voastre!

Comentariul tau aici