Concediul medical si indemnizatia de risc maternal – conditii acordare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Concediul de risc maternal se poate acorda femeilor gravide sau lăuze care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor. Indemnizația de risc maternal se poate acorda pe o perioadă de maximum 120 de zile înainte și după concediul de maternitate în urma recomandării medicului de familie sau a medicului de obstetrică-ginecologie.

Pentru a beneficia de concediu de risc maternal trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • să aveți reședința legală în România;
  • să fiți angajată și să solicitați acest concediu înaintea celui de maternitate sau, dacă sunteți lăuză sau alăptați, să cereți acest beneficiu după încheierea concediului de maternitate și numai în cazul în care nu solicitați indemnizație pentru creșterea copilului până la doi ani.

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75 % din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului. Se acordă pe o perioadă de maximum 120 de zile.

În cazul persoanelor salariate, concediul de maternitate și cel de risc maternal sunt acordate de către angajator pe baza recomandării medicului specialist sau a medicului de familie. Angajata însărcinată trebuie să își informeze angajatorul în scris și să atașeze documentul eliberat de către medic. Angajatorul este cel care plătește indemnizația de maternitate sau cea de risc maternal.

Persoanele care lucrează ca independent/persoană fizică autorizată trebuie să depună dosarul pentru concediu și indemnizație de maternitate la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparțin. Aceasta este cea care va plăti indemnizația de maternitate.

Articole similare

Comentariul tau aici